STEPENIŠTEM DO OBELEŽJA KNEZU MIHAILU: Na tablama ispisane informacije o životu i smrti znamenitog Obrenovića

A. V. V.

13. 09. 2021. u 06:53

NOVO stepenište koje vodi do spomen-obeležja knezu Mihailu Obrenoviću na Košutnjaku postavljeno je u ovom prestoničkom parku.

СТЕПЕНИШТЕМ ДО ОБЕЛЕЖЈА КНЕЗУ МИХАИЛУ: На таблама исписане информације о животу и смрти знаменитог Обреновића

Foto: Goran Vesić

Radovi na izgradnji stepenica su završeni u subotu, a nameštene su i klupe i table sa informacijama o životu i smrti srpskog vladara. Ovo je juče istakao zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić na svom Fejsbuk profilu.

- Ove godine JP "Srbijašume", na moj predlog i po nalogu Grada Beograda, uređuju prostor oko spomenika. Stepenice nikada nisu postojale, pa su građanima bile potrebne lake planinarske veštine da dođu do spomenika. Postavljene su klupe, kao i table na kojim se nalaze informacije o životu i smrti kneza Mihaila. Beograd se sa ponosom seća svojih vladara - naveo je Vesić u objavi.

Prošle godine Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda obnovio je spomen-obeležje u Košutnjaku, na mestu gde je nastradao knez Mihailo. Radovi su trajali mesec dana, a u okviru poslova urađena je restauracija kamenih zidova i stubova, koja je podrazumevala pranje i čišćenje kamena, čišćenje spojnica i fugovanje, restauraciju kamenog stepeništa na ulazu, kao i drenažu tla unutar spomen-obeležja.

Nakon svih ovih radova na kamenu, urađena je konsolidacija kamena premazom koji ga štiti od grafita i daljeg propadanja. Lanci od kovanog gvožđa i metalna ograda su takođe restaurirani, delovi koji su nedostajali i dotrajali su zamenjeni po uzoru na postojeće, odnosno prema detaljima iz arhivske dokumentacije.

KVADERI I GRANITNI STUBOVI

KAKO su ranije istakli nadležni iz Zavoda za zaštitu spomenika, u godinama posle tragične smrti kneza Mihaila u Košutnjaku izvedena je ograda od kovanog gvožđa kojom je označeno samo mesto ubistva, a kasnije je podignuta i ograda od kamenih kvadera sa granitnim stubovima povezanim masivnim lancima od kovanog gvožđa. Takvim rešenjem je povećana ukupna površina spomen-obeležja, sa simboličkim sadržajem kenotafa - grobnog mesta bez tela.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna