MANJAK PROSTORA KRATI SPISKOVE: Interesovanje za ovu uslugu veliko u čitavom gradu

B. B.

13. 09. 2021. u 08:10

U VIŠE od stotinu osnovnih škola, koje imaju prostorne i kadrovske mogućnosti, formirane su grupe učenika za produženi boravak.

МАЊАК ПРОСТОРА КРАТИ СПИСКОВЕ: Интересовање за ову услугу велико у читавом граду

Foto Tanjug

Kao i svake godine, interesovanje roditelja je veće od ponuđenog broja mesta u školama. Zbog toga su u nekim školama prednost imala deca čija su oba roditelja zaposlena. Iz gradske kase se finansira boravak između 7.000 i 8.000 školaraca.

Prema rečima Slavka Gaka, sekretara za obrazovanje i dečju zaštitu, ova usluga je od velikog značaja za roditelje koji, dok su na poslu, nemaju kome da ostave decu pre i posle škole. On navodi da plate učitelja i učiteljica u boravku finansiraju Grad Beograd i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

- Grad Beograd godišnje za ove namene izdvaja oko 150 miliona dinara - rekao je Gak. - Sa decom u boravku rade profesori razredne nastave, učitelji koje angažuju škole. Da bi jedna škola pružila uslugu produženog boravka dece, potrebno je da za to ima adekvatan prostor, opremu i nastavna sredstva, a program joj se omogućava po pribavljanju inicijative Saveta roditelja, saglasnosti Nastavničkog veća i odluke Školskog odbora. Na inicijativu Grada, 2018. godine je povećana plata učiteljima, jer je ova školska usluga od velikog značaja za roditelje.

Foto N. Fifić

U OŠ "Nikola Tesla" u Vinči, koja je najveća u Srbiji, interesovanje za produženi boravak je veliko, a preporučeno je da se prijave deca čija su oba roditelja zaposlena.

- Posebno je velika "navala" za školu u Leštanima, što pokazuje opravdanost njenog otvaranja - kaže Dragoljub Gačić, direktor ove obrazovne ustanove. - Nismo bili u mogućnosti da upišemo svu decu u objektu u Leštanima, pa je jedan broj đaka upućen u matičnu školu u Vinči, uz dogovor sa roditeljima, koji su to prihvatili.

I u OŠ "Pavle Savić" u Mirijevu traži se mesto više u boravku. Manjak prostora razlog je što ova škola, koju pohađa više od 2.000 đaka, neće moći da upiše u boravak sve učenike čiji su se roditelji prijavili.

- Imamo po 280 učenika u prvom i drugom razredu, a u boravku 105 mesta po razredu - kaže Milan Krstić, direktor OŠ "Pavle Savić". - Dali smo prednost samohranim majkama i zaposlenim roditeljima. Pošto imamo mnogo đaka, manjak učionica nam ne dozvoljava da upišemo svu decu koja su zainteresovana. U školi produženi boravak radi od sedam do 17 časova, a deca imaju ručak, za koji je zadužena ketering služba.

Kako ističu u Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu, sve škole koje traže da organizuju produženi boravak, a ispunjavaju uslove, dobiju odobrenje.

 

BORAVAK I CELODNEVNA NASTAVA

UČENICI u produženom boravku imaju redovan raspored časova, a posle ili pre nastave vreme provode u boravku, obično sa decom iz različitih odeljenja istog razreda. Zbog toga se dešava da deo školskih obaveza ostane i za rad kod kuće. Vreme odlaska iz produženog boravka nije isto za sve učenike, jer roditelji u različito vreme dolaze po decu.

U celodnevnoj nastavi učenici su u školi svakog radnog dana od osam časova, a časove imaju pre i po podne u blokovima. Školske torbe učenici donose ponedeljkom, a vraćaju petkom po podne.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna