ČETIRI KVADRATA BLOKIRALA "STEPU": Početak radova na probijanju jednostavnije veze voždovačkog naselja sa ulicom Vojvode Stepe neizvestan

S. B. MILOŠEVIĆ

07. 09. 2021. u 10:11

ZA vezu sa Ulicom vojvode Stepe, žitelji naselja Stepa Stepanović vode bitku na dva fronta. Godinama.

ЧЕТИРИ КВАДРАТА БЛОКИРАЛА СТЕПУ: Почетак радова на пробијању једноставније везе вождовачког насеља са улицом Војводе Степе неизвестан

Foto I. Marinković

I dok se mislilo da će izlaz na ulicu i iz naselja dobiti lako, probijanjem stotinak metara saobraćajnice koje je država dala na korišćenje JKP "Zelenilo Beograd", sva je prilika da će brže dočekati proširenje Kružnog puta i tako bolju vezu ka ovoj ulici, ali i naselju Braće Jerković, a onda i izlaz na auto-put.

Za saobraćajni priključak koji je trebalo da spoji naselje sa Ulicom vojvode Stepe dat je rok da se izgradi do septembra 2020, a onda do aprila ove godine. Na toj vezi radovi nisu ni počeli. Od Direkcije za građevinsko zemljište žitelji Stepe Stepanovića nedavno su dobili odgovor da "kompletiranje tehničke dokumentacije zavisi od drugih organa", kao i da je rok za izvođenje produžen do decembra.

- Za saobraćajni priključak naselja Stepa Stepanović sa Ulicom vojvode Stepe završeno je odvajanje javnog od ostalog građevinskog zemljišta u nadležnom katastru nepokretnosti.

Pribavljeno je rešenje kojim se utvrđuje javni interes i u pripremi je sprovođenje postupka administrativnog prenosa zemljišta sa JKP "Zelenilo Beograd" na Grad. Postupak prenosa zemljišta trebalo bi ubrzo da bude okončan, posle čega će se pribaviti neophodna odobrenja za izvođenje radova. U zavisnosti od vremenskih prilika tokom zime, završetak izgradnje priključka može se očekivati početkom sledeće godine - kažu u Direkciji.

Dok je postupak prenosa zemljišta trajao, neimari su za devet meseci uspeli da prošire Crnotravsku i Ulicu Save Maškovića. U sklopu tog projekta stanari Stepe će napokon brže izlaziti iz naselja. Iako skuplja i zahtevnija, ispalo je da je gradnja ove deonice realnija nego probijanje veze kroz neizgrađeno zemljište u vlasništvu jednog gradskog preduzeća. A u pitanju je deo od četiri kvadratna metra.

Podsećamo, izgradnja nove trase Kružnog puta i uklapanje u postojeće stanje realizuje se u okviru radova na rekonstrukciji ulica Save Maškovića i Crnotravske.

- Dosadašnje uključenje Kružnog puta u Vojvode Stepe biće uklopljeno u osu novoizgrađenog pravca Ulice Save Maškovića, a što je predviđeno urbanističkim planom za saobraćajnicu Borska - petlja "Lasta". Ukoliko se dosadašnje uključenje Kružnog puta ne bi prilagodilo novoj simetriji raskrsnice, vozila iz Kružnog puta ne bi mogla bezbedno da koriste raskrsnicu. Uklapanje Kružnog puta u Vojvode Stepe obuhvata izgradnju oko 100 metara saobraćajnice sa po dve saobraćajne trake po smeru, koje će se saobraćajnom signalizacijom uliti u postojeću trasu Kružnog puta pored naselja Stepa Stepanović i dalje ka Kumodraškoj ulici - navode u Direkciji.

Foto Ilustracija

Taj posao trebalo bi da bude završen do sredine oktobra. Do kraja septembra je planirano raspisivanje javne nabavke za izgradnju Sektora 3, deonice između ulica Vojvode Stepe i Braće Jerković.

SEKTOR 3

RADOVI u Sektoru 3, deonici između ulica Vojvode Stepe i Braće Jerković obuhvatiće i izgradnju mostovske konstrukcije između Kumodraške ulice i Ulice braće Jerković, kojom će se ostvariti veza između naselja Stepa Stepanović i Braće Jerković. Tokom izgradnje deonice od Ulice vojvode Stepe do Kumodraške ulice saobraćaj će se odvijati u skladu sa dinamikom radova na ovoj deonici.

SPONA SA AUTO-PUTEM

TRENUTNO je u toku i izrada tehničke dokumentacije za Sektor 6 i petlju "Lasta". Ovom deonicom će se povezati naselja Stepa i Braće Jerković sa auto-putem E-75. Tender za izgradnju ovih deonica predviđen je planom javnih nabavki za 2021. godinu i njegovo pokretanje se očekuje krajem godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)