Aranžmani za jun 2020. godine već planuli: Grčki hotelijeri nude rani buking, popust i do 58 odsto

A. Mikata

11. 10. 2019. u 23:34

Аранжмани за јун 2020. године већ планули: Грчки хотелијери нуде рани букинг, попуст и до 58 одсто

Depositphotos

Srpske turističke agencije uveliko prodaju sobe "Tomasa Kuka" u Grčkim hotelima
SRPSKE turističke agencije počele su da prodaju hotele na Egeju za leto 2020. godine sa popustom i do 58 odsto, a najverovatnije je reč o objektima koje je radio propali britanski turoperator "Tomas Kuk".

Da su grčki hotelijeri u panici, to je više nego očigledno, jer ni jedne godine ranije nisu ponudili "frst minit popuste" za narednu sezonu još početkom oktobra, dok praktično traje sezona. Naše agecije su dobile cene sa neverovatnim popustom i do 60 odsto! Deset populapsiona može da se nađe i 250 evra, što je tokom upravo završenog leta bilo nezamislivo.

PROČITAJTE JOŠ -Žalbe na komšinice koje se sunčaju gole na terasi, skupi ulošci, zaboravljeni vibrator: Najveći biseri srpskih turista

- Objavili smo sezonu 2020. godine ovako rano, jer su to zahtevali grčki hotelijeri - kaže Miloš Jovović iz "Travelenda".- To su, uglavnom, hoteli na Halkidikiju, Tasosu i Peleponezu, a popusti su neverovatni. Naredne sezone Grčka neće biti skuplja, već jeftinija i to nije samo moj utisak nego su popusti hotelijera najbolji dokaz!

Da li je ove hotele prodavao turistički gigant "Tomas Kuk" koji je propao i ostavio milionske dugove hotelijerima - Jovović odbija da odgovori, jer to "tajna poslovne politike".

Branka Karadžić iz "Olimpik travela" je, takođe, objavila Grčku za sezonu 2020. godine sa neverovatnim popustom i svakog dana prima uplate. Najviše se prodaje jun, pa ukoliko se ovako nastavi prodaja do Sajma turizma neće ostati slobodna soba za ovaj mesec!

- Grci su uvek nudili rani buking, ali nikada ovako rano i uprkos bogatom iskustvu ne mogu da procenim da li "opipavaju teren" ili su stvarno uplašeni - kaže Karadžićeva.

- U svetu turizma se dogodio tektonski poremećaj i svi su u panici. Grci su lane bezobrazno podigli cene, a kakva će biti naredna sezona to niko ne može da predvidi. U normalnim okolnostima bih svima savetovala da sada uplate, ali ne mogu da predvidim da li će biti "last minita" i koliki će biti, jer još ne znamo kako razmišljaju Turci. Zanimljiv je podatak da su i Crnogorci izašli sa ranim bukingom, a to se apsolutno nikada radnije nije dogodilo. GRČKI TURIZAM JE "USPORIO"

DA je grčki turizam "usporio" blaga je reč, jer su svi aerodromi zabeležili pad broja dolazaka aviona, a naročito Krit. Grčki hotelijeri (osim Mikonosa) su zabeležili pad od 16 odsto, ali do kraja sezone nisu hteli da spuste cene. Oni koji rade čitave godine imaju manju zauzetost soba od 24 odsto. Najveći manjak turista bio je sa britanskog tržišta, ali su verovali da će to nadoknaditi gostima iz Poljske i Rumunije, što se nije dogodilo, jer oni tradicionalno daju prednost kopnu u odnosu na ostrva.


POBEDNICI SEZONE

PRAVI pobednici upravo završene sezone su Turci koji u svemu beleže porast, u proseku od 17 odsto.

Ni broj britanskih gostiju nije pao u Turskoj, kao što je u Grčkoj. Zanimljivo je da Istanbul privuče 37 odsto ukupnog broja turista, što je više od Antalije. Još je zanimljiviji podatak da je Jedrene do jula posetilo 1,8 miliona turista!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Rodja

17.10.2019. 08:14

Ovo što pišete je smešno. Svi aranžmani su poskupeli bar 20-30 posto,i to sa popustima. Hotel u kome smo mi letovali je poskupeo 3 puta(300 posto)!