Do Egeja kompletnim auto-putem

A. MIKATA

četvrtak, 31. 01. 2019. u 23:07

До Егеја комплетним ауто-путем

Depositphotos

Šta čeka turiste koji ovog leta budu putovali na sever Grčke. U Grdelici se radi još samo kilometar puta. Obustavljeno poskupljenje putarina posle Evzonija. Cene apartmana nešto veće

NOVIM auto-putem, koji će, kako najavljuju iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, biti pušten ovog proleća u saobraćaj, kolima će se uz pauzu i optimalno čekanje na dve granice, od Beograda do Egeja stizati za najviše osam sati. Drugim rečima, predstojeće leto će biti prvo u kojem će srpski turisti voziti kompletno završenom deonicom auto-puta ka Makedoniji i Grčkoj.

Kako za “Novosti” potvrđuju u nadležnom ministarstvu, vozači će sigurno ove turističke sezone koristiti kompletan auto-put južnog kraka Koridora 10, a poslednja deonica bi trebalo da bude puštena u saobraćaj i znatno ranije.

PROČITAJTE JOŠ - Grčka ove godine za pet do 10 odsto skuplja za letovanje


- Od ukupno 26,3 kilometra trase auto-puta na Koridoru 10 kroz Grdeličku klisuru, pod asfaltom je 24,5 kilometara i ostalo je da se završi samo nešto više od jednog kilometra trase - kažu u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. - Glavne aktivnosti na gradilištu odnose se na obezbeđivanje kosina i opremanje tunela. Na istočnom kraku Koridora 10 preostala je još jedna deonica, Bancarevo - Crvena Reka, na kojoj radove izvodi grčki “Aktor”. I na toj deonici radi se pre svega na obezbeđivanju pojedinih kosina. Novoizgrađene deonice auto-puta kroz Grdeličku klisuru biće puštene u saobraćaj onog trenutka kad “Koridori Srbije”, kao investitor, budu rekli da su radovi završeni i da auto-put može bezbedno da se pusti u saobraćaj.

Domaći turisti se uveliko pripremaju za novu letnju sezonu u Grčkoj, mnogi aranžmani su već rezervisani, a naši putnici su primetili blago povećanje cena apartmanskog smeštaja u odnosu na prošlu godinu. Ipak, turistički stručnjaci napominju da ove sezone ne treba očekivati nova povećanja cena, jer i pored toga što je Grčka glavna destinacija za naše turiste, prošlog leta je prema nekim procenama, ovu zemlju posetilo oko 100.000 manje gostiju iz naše zemlje u poređenju sa 2017. godinom (ukupno oko 650.000). Takođe, cene vanpansionskih usluga će biti na nivou prošlogodišnjih.

PUTARINE Beograd - Niš 800 dinara Niš - Doljevac 210 dinara Doljevac - Preševo 80 dinara Severna Makedonija - 4,5 evra Evzoni - 1,8 evra Bugarska - vinjeta 7 dana 8 evra

Kada je reč o dokumentima, i ove godine će nam pored pasoša i vozačke dozvole za putovanje u Grčku preko Makedonije biti potreban i zeleni karton. S druge strane, evrodizel je u Severnoj Makedoniji znatno jeftiniji nego u Srbiji, pa već kod Kumanova treba natočiti pun rezervoar, a naročito u Đevđeliji jer je u Grčkoj gorivo skuplje čak i u poređenju sa Srbijom. Litar evrodizela u Severnoj Makedoniji košta 0,99, a dizel je 0,95 evra. I litar bezolovnog je evro, pa se na 30 litara štedi 15 evra ako se sipa gorivo pre ulaska u Grčku, čije pumpe imaju najveće cene u regionu. Kada je TNG u pitanju, u Srbiji košta 78 dinara, u Grčkoj je skoro 100 dinara i u severnoj Makedoniji oko 63 dinara.

Uz ograničenje brzine vožnje (biće postavljene nove kamere) do 130 kilometara na sat, poštovanje prekoračenja, jednom pauzom i tri plaćene putarine (trenutno u ukupnom iznosu od 1.090 dinara) vozač od Beograda do Preševa sada može da stigne za četiri sata.

Kroz Severnu Makedoniju, ukoliko tokom letnjih meseci ne počnu radovi na održavanju, zasad se može proći za dva sata. Duž auto-puta je pet kamera, pa ne treba zaboraviti upaljena oborena svetla. Plaćaju se tri putarine u vrednosti od 1,5 evra, a najavljeno je da se cene neće menjati. Ko je spreman da razmeni sedam evra dobiće oko 420 denara i platiće 400 denara za putarine u oba pravca, i tako uštedi tri evra (mogu da se potroše na giros i pakovanje žvaka u Grčkoj).

PROČITAJTE JOŠ - „NOVOSTI” ISTRAŽUJU: Nema mora bez 1.000 evra


Čim se pređe granica u Evzoniju treba da se plati putarina od 1,8 evra, a najavljeno poskupljenje putarine Evropska komisija nije odobrila i zasad ostaju stare cene. Do Stavrosa, Asprovalte i Vrasne postoji jedna naplatna rampa i plaća se 2,40 evra, a do Tasosa treba platiti dva puta po 2,40 evra. Prema Krfu, Pargi i Sivoti postoje četiri, a do Lefkade tri naplatne rampe. Na svakoj je putarina 2,40 evra.


TRAJEKTI - BEZ PROMENE

UKUPAN iznos putarina od Beograda do Krfa iznosi oko 25 evra u jednom pravcu i prelazi se 915 kilometara. Pored četiri naplatne rampe od Soluna do Krfa, treba izdvojiti i novac za trajekt koji je po osobi od sedam do 10 evra, a za automobil oko 40 evra. Putarine do Tasosa su oko 21 evra, a trajekt je jeftiniji: 16 evra za automobil i 3,5 evra po čoveku.


NOVE NAPLATNE RAMPE

U MINISTARSTVU kažu da su u planu i nove naplatne rampe na poslednjoj deonici koja treba da bude puštena u saobraćaj:

- Čeone naplatne rampe su već u radu kod Preševa odnosno Dimitrovgrada. Sa završetkom radova na auto-putu i njegovim puštanjem u saobraćaj, kao i završetkom radova na naplatnim rampama, postaće aktivne i bočne naplatne rampe na svim petljama duž istočnog kraka - Niš, Bela Palanka, Pirot istok, Pirot zapad, Dimitrovgrad, odnosno južnog kraka - petlja Grdelica, Predejane, Vladičin Han, Vranje, Bujanovac 1, Bujanovac 2.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Zvonko

01.02.2019. 00:20

Niste rekli kada se ukidaju čeone naplatne rampe Niš i Doljevac pošto su one višak ako se pusti ceo autoput do Preševa?

sale

01.02.2019. 18:55

Srbija me i dalje krade za 2000 dinara za zeleni karton a to je samo prepis osnovnog auto osiguranja koji lopovluk to mi ne treba za Svedsku i Finsku a treba mi za makedonce cccccccccccccc