Autobusi ponovo na peronima: Odžaci dobijaju novu stanicu

Z. Rajić

utorak, 02. 06. 2020. u 10:04

Аутобуси поново на перонима: Оџаци добијају нову станицу

Damir Šušić na mestu gde će graditi objekat / Foto S. T.

Na mestu stare stanice u Odžacima, posle pet godina, konačno će izgraditi novu. Prevoz će, umesto propalog "Saobraćaja", organizovati "Solaris turs"

STANOVNICI Odžaka dobiće uskoro novu autobusku stanicu na mestu stare, koja je zatvorena pre pet godina i posle toga pretvorena u ruglo. Stanicu obnavlja preduzeće "Solaris turs" iz Odžaka, kojem je lokalna samouprava izdala ovaj objekat u zakup na 20 godina. Autobuska stanica bila je u vlasništvu ATP "Saobraćaj", kojem je opštinsko rukovodstvo 2015. godine, nezadovoljno kvalitetom vozila i usluge, uskratilo poverenje i više od 50 miliona dinara godišnje za lokalni javni prevoz. "Saobraćaj" je nedugo potom ostao bez autobusa, a krajem 2015. i bez biletarnice sa čekaonicom i kafane u sklopu staničnog objekta, koje su izgorele u požaru.

Sve nepokretnosti "Saobraćaja", na prinudnoj prodaji zbog nevraćenih hipotekarnih kredita, prešle su u vlasništvo kompanije "Meteor komerc" iz Sombora, koja je Autobusku stanicu na 2.805 kvadratnih metara poklonila odžačkoj opštini.

- Prema donatorskom ugovoru, dobijeni plac sa infrastrukturom ne sme da se otuđuje i mora da služi isključivo za potrebe gradske autobuske stanice - rekao je Milorad Stanišić, član Privremenog organa opštine Odžaci. - Peroni i stanična zgrada su iznajmljeni putem javnog oglasa, na kojem je "Solaris turs" bio jedini učesnik.

Vlasnik i direktor "Solaris tursa" Damir Šušić istakao je da će nova stanica imati sve sadržaje kao i stara, ali će biti znatno modernija i prilagođena i osobama s invaliditetom.

- Stanica će imati pet perona, za koje je napravljena nova nadstrešnica. Biće asfaltiran ceo stanični plato, a objekat će dobiti i novu kanalizaciju i rasvetu. Da nije bilo pandemije korone, stanica bi već bila završena - kazao je Šušić.

PUTOVALI TAKSIJEM I BICIKLOM

"Solaris turs", koji je osnovan pre dve godine, krajem 2018. postao je vlasnik "Apatintransa". Poseduje 50 autobusa, koji saobraćaju od Apatina i Odžaka prema Novom Sadu, a u planu je širenje linija prema Somboru i Kuli. Do pojave ovog prevoznika, navodi Stanišić, žitelji odžačke opštine su u "lokalu" putovali taksijem, automobilom i biciklom, a na dužim relacijama železnicom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije