Gladni konji među zgradama: U novosadskom naselju Jugovićevo jedva preživljava tridesetak rasnih životinja

Lj. P.

22. 02. 2020. u 20:45

Prepušteni sami sebi, hrane ih građani; U potrazi za hranom dolazili do stanova

Гладни коњи међу зградама: У новосадском насељу Југовићево једва преживљава тридесетак расних животиња

Niko ne zna čiji su konji u naselju Jugovićevo Foto N. Karlić

Na velikoj livadi, opasanoj žičanom ogradom, u novosadskom naselju Jugovićevo, već duže vreme se nalazi tridesetak konja, o kojima, po tvrdnjama stanara okolnih zgrada, niko ne brine. Životinje su prepuštene same sebi i ljudima iz ovog kraja, koji ih povremeno hrane ostacima hrane.

Za konje, među kojima ima i kobila koje treba da se oždrebe, vele da su, koliko je njima poznato, privatno vlasništvo, ali da ne znaju kome pripadaju. Na ograđenom prostoru od oko hektara, ne postoji nikakva tabla na osnovu koje bi se znalo kome životinje pripadaju.

Građani sa kojima smo juče razgovarali ističu da nisu videli nikoga da dolazi da hrani i poji konje, niti da vodi brigu o njima. Životinje su i danju i noću napolju i nemaju nikakav zaklon da se sklone noću ili kada pada kiša.

Po pričama građana, do pre nekoliko meseci tu se nalazila manja šuma i konji su se, najverovatnije, tu prehranjivali, a kada je drveće posečeno, ostalo je tek pokoje stablo, a životinje bez ikakve hrane, prepuštene sami sebi i građanima koji im povremeno donose ponešto za jelo.- Volimo životinje i žao nam je što, očigledno je, danima gladuju - kaže Novosađanka, koja povremeno dolazi tu i konjima donosi ostatke hrane, ali i jabuke ili šargarepu. - Konji nisu agresivni, i navikli su se na ljude, a slobodno im, bez straha, prilaze i deca.U ograđenom prostoru ne mogu se videti valovi za hranu, niti posude sa vodom, pa zbog toga ne čudi što konji gule koru sa malobrojnog drveća kako bi preživeli.

- Krajem prošle godine, u decembru, kada je bilo nekoliko jako hladnih dana, konji su rušili žičanu ogradu i dolazili su do zgrada - priča jedna žiteljka ovog dela Novog Sada. - Bukvalno su nam bili kod prozora, a jeli su čak i kore od banana koje su im davali.


Zabrinuti za sudbinu konja, ali i za svoju bezbednost, pojedini građani su, kako kažu, prijavljivali nadležnima, ali zasada ništa nije učinjeno.NEMA ODGOVORA

U KOMUNALNOJ policiji juče nisu mogli da nam kažu da li je i šta preduzeto u vezi sa ovim konjima. Rečeno nam je da mejlom prosledimo pitanja i da će nam pismeno odgovoriti u ponedeljak.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)