KRALjEVO/TRSTENIK - Centar za socijalni rad u Trsteniku dostavio je Višem javnom tužilaštvu u Kraljevu, posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije, dokumentaciju o bivšem radniku Ivanu Beloici(36). Z njega su u CSR tokom disciplinskog postupka utvrdili da je, kako tvrde, zloupotrebio službeni položaj i sa privatnim udruženjima, sa kojima je povezan, angažovao 28 korisnika socijalne pomoći u programu javnih radova NSZ. Beloica kaže za “Novosti” da optužbe nemaju veze sa istinom i da je otkaz nezakonit i da je pokrenuo sudski postupak kako bi se utvrdilo da li je otpušten legalno i po pravilima.

Iz kraljevačkog tužilaštva “Novostima” nije stigao odgovor u vezi s tim dokle se stiglo u postupanju, a u CSR su predočili “Novostima” da su odreagovali u skladu sa pravilima etike i službe. Obavešteni su Etički odbor Komore socijalne zaštite, Ministarstvo rada, a dokumentaciju radi utvrđivanja da li u postupanjima bivšeg radnika ima elemenata krivičnog dela prosledili su u Kraljevo.

Kako nezvanično saznajemo, direktoru trsteničkog centra se 9.jula prošle godine obratio korisnik Z.N. (identitet poznat redakciji), sa molbom da li može da od 22.000 dinara, koliko mu sleduje u programu javnih radova, zadrži polovinu, jer mu je potrebno za lečenje. U upravi su krenuli da ispituju slučaj, znajući da je preko CSR u program koji se realizuje u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje tokom četiri meseca(jun-oktobar 2019.) angažovano pet osoba, ali da među njima uopšte nije bio Z.N.

PROČITAJTE JOŠ - HAPŠENjE U PARAĆINU: Direktorka Centra za socijalni rad zloupotrebila položaj?

Potom se došlo do nezvaničnih saznanja da angažovani radnici, navodno, nisu ni odradili pun angažman. Disciplinski postupak pokrenut je vrlo brzo.

- Nekoliko korisnika se izjasnilo da su od novca koji su dobijali za javne radove zadržavali, u proseku, od 2.000 do 7.000 dinara. Veći deo je, prema njihovoj priči, zadržavao sada otpušteni Beloica - navodi nezvanično izvor “Novosti”. - Otkaz ugovora o radu koji je posledica, kako je utvrđeno, više učinjenih težih povreda radnih dužnosti i zloupotreba službenog položaja, uručen mu je 1.novembra.

Ivan Beloica napominje da takve neistine ne bi komentarisao i dodaje da su “nadležni kontrolisali radove u toku trajanja i po završetku i da nisu primetili greške, niti su imali primedbe”.

- Napomenuo bih još jednom da je pokrenut sudski postupak, po mojoj tužbi protiv Centra za socijalni rad i direktora i da ću u istom dokazati svoju nevinost - kaže za “Novosti” Ivan Beloica.

PROČITAJTE JOŠ - Plav: Zloupotrebe u Centrima za socijalni rad


MEĐU UDRUŽENjIMA I “CENTAR”

KAKO se jedno od četiri udruženja koja su povezana sa otpuštenim radnikom zvalo “Centar”, u CSR su posumnjali da su otuda neki korisnici korisnika verovali su u stvari angažovani preko “Centra za socijalni rad”. Osim u “Centru”, kako je iz CSR predočeno kraljevačkom tužilaštvu, korisnici su bili angažovani i putem udruženja ”Stražba”, ”Promenimo svet,a ne sebe”,”Zumbul”, a da o tome, kako je zaključeno tokom disiciplinskog postupka nije obavešten poslodavac, odnosno, utvrđeno je da je službenik došao u sukob interesa, nesavesno radeći u službi, te da je zloupotrebio službeni položaj.