Besparica jača od jeftinoće

J. ĆOSIN

03. 10. 2019. u 09:15

Беспарица јача од јефтиноће

Detalj sa Kvantaške pijace u Nišu Foto J. Ćosin

Aktuelni problemi sa nabavkom ogrevnog drveta u Nišu i bližoj okolini. Kad zahladni, kubik će koštati više od 4.700

BEZ obzira na činjenicu da je cena drva za ogrev u gradu na Nišavi među najnižima u Srbiji, pa je za kubik potrebno izdvojiti 4.700 dinara, prodavci tvrde da je kupovna moć slaba i da su se za predstojeću zimu pripremili samo samo oni sa dubljim džepom.

Najteže je, kažu, penzionerima koji dolaze posle svake penzije i kupuju drva "na malo"...

- Ko je mogao, opremio se na vreme, a sada je sve manje onih koji dođu i kupe čitav kamion drva. Uglavnom se pazari samo za polovinu sezone, ili još manje, a onda po pravilu stegne mraz, pa ljudi nemaju izbor, već plaćaju znatno više cene - kaže jedan od prodavaca na niškoj Kvantaškoj pijaci koji se predstavio samo kao Pavle, naglašavajući da on svoju robu ovde dovozi tokom čitavog leta.

Saznajemo i to da je nabavka ogreva na ovom mestu najpovoljnija, s obzirom na to da "na divlje" kubik košta najmanje 5.200 dinara. Pritom, na Kvantaš u Nišu sve češće dolaze i preprodavci iz Vojvodine, koji ovde jeftino pazare ogrevno drvo koje, potom, na severu Srbije "plasiraju" i po dvostruko većim cenama...

PROČITAJTE JOŠ - Počela nabavka ogreva za zimu, pelet sve traženiji

- Bez obzira na cenu, grejanje na drva je oduvek manje koštalo od oslanjanja na električnu energiju - kaže Nišlija Ratomir Vučković. Meni je za prizemnu kuću po sezoni potrebno osam kubika i dosad sam nekako uspevao da se ranije obezbedim, ali je ove godine stigla besparica, pa sam došao sada da se snabdem, dok ne stigne najavljeno zahlađenje.

Pavle na radnom mestu,Foto J. Ćosin

Inače, dosad su penzioneri, ali i najugroženiji kupci ogrevnog drveta mogli da ga naruče kod JP "Srbijašume" koje je omogućavalo plaćanje u šest mesečnih rata - uz besplatan prevoz na području grada Niša. Ove godine, međutim, to nije moguće jer žitelji ovdašnjih sela kamionima pomenutog Javnog preduzeća ne dozvoljavaju da koriste njihove puteve, tvrdeći da ih "teškaši", čak i kada prevoze manje od predviđenih devet tona, previše oštećuju...

"Srbijašume", ipak, ne žele da tradicionalne mušterije ostave na cedilu, pa u pregovorima sa domaćinima očekuju i pomoć lokalne samouprave.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije