FESTIVAL SIREVA I KAČKAVALjA: Mlečne đakonije od Alpa do Balkana (FOTO)

V.Ćirić

21. 09. 2019. u 13:55

ФЕСТИВАЛ СИРЕВА И КАЧКАВАЉА: Млечне ђаконије од Алпа до Балкана (ФОТО)

Foto V. Ćirić

Piroćanci organizovali još jedan uspešan festival sireva i kačkavalja
TURISTIČKA organizacija Pirot, Mlekarska škola "Dr Obren Pejić" i lokalna vlast u ovom gradu, priredili su još jedan uspešan festival sireva i kačkavalja, koji je ,sudeći po učesnicima, poprimio međunarodne razmere.


U sredovekovnoj tvrđavi Momčilov grad, tačnije u donjem delu ovog istorijske znamenitosti koja se nalazi i na grbu Pirota, okupilo se tridesetak renomiranih prerađivača mleka iz ovog dela Srbije, iz okoline Sjenice sa Peštera, Svrljiga, Šumadije, iz Banatskog Karađorveva, okoline Pančeva, Beograda, iz Srema, ali i iz Gabrova u Bugarskoj, pa čak i iz Francuske. Po prvi put, mnogobrojni posetioci su mogli da vide i probaju, ali i da kupe i francuske sireve, koji potiču sa farmi rasutih po Alpima. Francuzi su, preko svoje novosadske radnje, izložili desetak vrsta sireva i bili su, zaista dobrodošli.


-Ovde smo prvi put i za sada smo zadovoljni. Naši sirevi potiču sa organskih farmi na Aplima i isključivo su od kravljeg mleka. Imamo desetak vrsta sireva, među njima su takozvani plavi sirevi sa plesnima,kolut iz Savoja, zatim sirevi stari i po 15 meseci rađeni na način kako se to u Francuskoj činilo vekovima. Zadržane su sve osobenosti proizvodnje na sitnim gazdinastvima i malim farmama, koje podržavami i na ovakav način. U zavisnosti od načina izrade,kvaliteta mleka, starosti i drugih karatkteristika, cena kilograma sira kreće se od 2,5 do 3,4 hiljade dinara-kazao nam je na besprekornom srpskom Olivije Dluzni, koji u Novom Sadu radi već četori godine i zadovoljan je od kad je u Srbiji.


Pročitajte još: MAJSTORI U TVRĐAVI: Tradicionalni festival sira i kačkavalja u Pirotu


Neumorni francuzi su na svom štandu, posebnom napravom na tanke kriške sekli pogaču sira i delili posetiocima koji sasvim sigurno znaju šta je dobar sir, jer su gotovo svi potomci staroplaninskih pastira i odrasli su mleku na sirevima.


Domaći sirevi sa Stare planine, beli, salamureni, kačkavalji i ostale đakonije po kilogramu vrede od 450 dinara pa naviše. Bilo je ovčjih, kozjih, kravljih, mešanih sa dodacima mente, nane, oraha, lešnika, raznog začinskog bilja, dimljenih...


Domaćini na štandu iz Bugarske, tačnije iz gabrova su takođe zadovoljni nastupom u Pirotu, a iznenađeniu su velikim brojem gostiju posetilaca iz ove susedne zemlje. Među specijalitetima i domaćom zdravom hranom posebnu pažnju je privuklo romaćinstvo Dušice i Ivana Zlatanova iz sela Rakita, koji su pored ostalog pripremili i džem od ljutih papričica, stako od paprike, kozji sir sa začinima u ulju i naravno ajvar od paprike koja je rasla u Vlaškim planinama.


Direktor Turističke organizacija u Pirotu Bratislav Zlatkov, kaže da je zadovoljan odzivom proizvođača sireva i ostale domaće hrane.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije