IZBEGLIČKIM porodicama koje su ostale "ispod crte" na konkursima za stanove, koji se grade u Veterniku i u Futogu, data je prilika da konkurišu za već gotove stambene jedinice, u okviru potprojekta koji zajednički realizuju Republički komesarijat za izbeglice, Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru i gradovi i opštine Srbije.

Tim povodom je u Plavoj sali Skupštine grada u ponedeljak održan sastanak sa predstavnicima lokalnih samouprava i potencijalnim prodavcima stanova.

- Za stanove u Veterniku i Futogu bilo je prijavljeno više od 1.000 izbegličkih porodica, što je duplo više od broja stambenih jedinica na raspolaganju. Ti korisnici koji su ostali "ispod crte", moći će da se prijave na konkurse za dodelu već izgrađenih stanova, ili onih čija je izgradnja pri kraju - istakao je Radmilo Dedović, iz Republičkog komesarijata za izbeglice.

On je napomenuo da je, na insistiranje Republike Srbije, Banka Saveta Evrope odobrila dodatnih sedam miliona evra za kupovinu 230 takvih stanova širom Srbije, od kojih će 60 biti na raspolaganju u Novom Sadu.

- Pozvali smo investitore koji imaju već gotove stanove na tržištu, one koji se bave prometom nekretnina i druge da daju ponude za otkup tih stanova, koji bi tako bili u vlasništvu Komesarijata - dodao je Dedović.

PROČITAJTE JOŠ - Novi Sad: Gradi se 276 stanova za izbeglice

Budući korisnici bi potom sa Komesarijatom sklapali ugovore o zakupu takvog stana na šest meseci, a kad izmire sve svoje obaveze, taj zakup će moći da produže ili da podnesu zahtev za otkup, na 25 godina i to u mesečnim ratama bez kamate, što su vrlo povoljni uslovi.

Sastanak u Plavoj sali Skupštine grada

Na taj način, kako je dodao Dedović, postoji realna mogućnost da izbegličke porodice pre dođu do krova nad glavom nego kroz projekat Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja izbeglica, u kojem zajednički učestvuju Srbija, BiH, Hrvatska i Crna Gora, a koji se finansira međunarodnim donatorskim sredstvima.

Kako je istaknuto na sastanku, kupovina stanova u okviru tog potprojekta trebalo bi da bude obavljena do septembra, a javni poziv u Novom Sadu biće objavljen do kraja godine.

IZGRADNjA

U OKVIRU Regionalnog stambenog programa se u Veterniku gradi 370 stanova, a u Futogu će biti izgrađeno još 30 stambenih jedinica. Izgradnja u Veterniku počela je u avgustu prošle godine, a u novembru ovi stanovi treba da budu završeni.

MAKSIMALNO DO 810 EVRA

CENA stana može da bude maksimalno 810 evra po kvadratnom metru.

- Stanovi moraju da zadovoljavaju uslove za stanovanje, neophodno je da budu uknjiženi i da imaju odgovarajuću kvadraturu, prema uslovima konkursa - precizirao je Dedović.