SKUPŠTINA Novog Sada usvojila je zaključak o oslobađanju grada obaveze da, kao investitor u izgradnji 276 stanova u Veterniku namenjenih izbegličkim porodicama, plati doprinose za uređivanje građevinskog zemljišta u ukupnom iznosu od 82,6 miliona dinara.

Za izgradnju tri objekta, odnosno zgrade u Ulici vojvode Putnika u tom prigradskom naselju, koje će biti u vlasništvu Grada, nedavno su izdate građevinske dozvole, konstatovano je na sednici gradskog parlamenta.

- Ovo će biti značajna pomoć u procesu rešavanja stambenih pitanja izbeglica na području grada jer je, nažalost, veliki broj izbegličkih porodica još u raznim oblicima prinudnog smeštaja - ocenila je u raspravi odbornica Jelena Mandarić, napominjući da je za tih 276 stambenih jedinica podneto više od 680 zahteva.


PROČITAJTE JOŠ - Novi Sad: Gradiće 220 stanova

Stanovi u Veterniku deo su Regionalnog stambenog programa, odnosno zajedničkog višegodišnjeg projekta Srbije, BiH, Crne Gore i Hrvatske, vrednog ukupno 584 miliona evra, čiji je cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za 27.000 najugroženijih izbegličkih porodica u regionu, od kojih je 16.780 u Srbiji.

Taj program finansiran je u najvećoj meri sredstvima EU i donacijama iz SAD, a Srbiji je namenjeno 330 miliona evra.

Na području Novog Sada evidentirane su 1.594 izbegličke porodice kojima su potrebni stanovi. Planom ostvarivanja ovog regionalnog programa do sada je u Novom Sadu završen potprojekat dodele montažnih kuća, dok je još pet drugih modela stambenog zbrinjavanja izbeglica u toku.