PORODICA Sabo iz sela Vlajkovac, kod Vršca, krajem prošle godine postala je bogatija za tri bebe - Sunčicu, Adama i Silviju. Ovi mališani, koji su na rođenju imali svega po 1,5 kilograma, prve su trojke na teritoriji grada Vršca u poslednjih sedamdesetak godina, odnosno otkako se u porodilištu vodi evidencija. Zato je lokalna samouprava rešila da im pruži svu podršku, pogotovo kada se ima u vidu da samo otac zarađuje.

Maria (32) i Ferenc (36), koji ima osmogodišnju ćerku iz prvog braka, pet godina su pokušavali da zasnuju porodicu. Bili su prinuđeni da to učine vantelesnom oplodnjom. Ipak, uz podršku države, i to iz prvog pokušaja, ostvarili su se kao roditelji 20. decembra 2018. godine.

PROČITAJTE JOŠ - Trojke su atrakcija Smedereva

- Trudnoću sam održavala u Novom Sadu, gde sam se i porodila carskim rezom u 32. nedelji. Bebe su malo poranile, pa su mesec dana bile u inkubatoru. Pokazali su se kao pravi borci i danas lepo napreduju - ponosno priča Maria, koja je po struci profesor geografije, ali je pre trudnoće godinama radila u jednoj vršačkoj mesari.

Iako je bila dobar radnik, poslodavac joj nije produžio ugovor kada je ostala trudna. Zato sada nema pravo na porodiljsku platu. Očekuju da će dobiti roditeljski dodatak, kako bi uz primanja Ferenca, koji takođe radi u mesari, mogli da izdržavaju troje dece.

- Kada deca budu stasala, kao grad ćemo učiniti sve da zaposlimo majku i da ovoj srećnoj porodici damo motiva da ostane da živi na selu - poručila je gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović tokom posete porodici Sabo.

Sve bebe su od grada dobile auto-sedišta i jednokratni iznos za materinski dodatak, a majka će imati pravo i na višegodišnju novčanu naknadu.