MISTERIJA DRUGOG ZAMRZIVAČA U KRALjEVAČKOJ BOLNICI: Komisija za nestale bebe zahteva punu istragu

G. Ćirović

utorak, 29. 01. 2019. u 14:06

МИСТЕРИЈА ДРУГОГ ЗАМРЗИВАЧА У КРАЉЕВАЧКОЈ БОЛНИЦИ: Комисија за нестале бебе захтева пуну истрагу

Foto G. Šljivić

Sumnjamo da je i u tom zamrzivaču nešto slično, iako u bolnici tvrde da je tu patohistološki otpad, rekao je Radiša Pavlović, član Komisije za nestale bebe i predsednik Udruženja " Za istinu i pravdu o bebama"
JAVNOST mora da bude upoznata sa skandalom i tragičnim prizorom u Opštoj bolnici „Studenica“ u Kraljevu. Ovde smo jer nadležno Više tužilaštvo nije uradilo potpuni uviđaj, nije otvoren, a potom ni zapečaćen drugi zamrzivač na Odeljenju patologije koji je mnogo veći od prvog u kojem smo pre desetak dana zatekli 13 leševa mrtvorođenih beba.

Sumnjamo da je i u tom zamrzivaču nešto slično, iako u bolnici tvrde da je tu patohistološki otpad. Tražimo da se obavi uviđaj po svim zakonskim propisima, a ne da se slučaj zataškava. Policija čeka nalog tužioca da se zapečati drugi zamrzivač i obezbedi mesto kako ne bi bilo mahinacija sa njegovim sadržajem. Tužilaštvo mora da reaguje.

Ovo je u utorak okupljenim novinarima pred Opštom bolnicom „Studenica“ u Kraljevu izjavio Radiša Pavlović, član Komisije za nestale bebe i predsednik Udruženja „Za istinu i pravdu o bebama“.

Pročitajte još - Kraljevo: Jedno novorođenče nađeno pored kontejnera, 12 nisu hteli da preuzmu roditelji (FOTO)

- Nije urađena puna obdukcija nijednog leša iz prvog zamrzivača, a ne postoji ni zapisnik šta sadrži jedan, a šta drugi zamrzivač. Iako su to bili u obavezi, iz bolnice o ovome nisu u ranijem periodu obaveštavali ni Sanitarnu ni Republičku inspekciju za zdravstvo. Po Zakonu, bolnica ne sme držati patohistološki otpad duže od tri dana, a ovde su odgovorna lica napravila krivično delo nesavesnog poslovanja – dodao je Pavlović.

Dr Zoran Mrvić, v.d. direktora Opšte bolnice „Studenica“ u Kraljevu, međutim, ni u utorak nije želeo da daje izjave, već je medijima prosleđeno Saopštenje ove ustanove.

- Povodom navoda koji se konstantno iznose u pojedinim medijima, a tiču se zbrinjavanja ostataka obdukovanih mrtvorođenčadi, obaveštavamo vas da u vezi sa tim nema novih informacija osim onih u zvaničnom saopštenju naše bolnice od 17.01. i na konferenciji za novinare održanoj 18.01. u Gradskoj upravi – piše u Saopštenju OB „Studenica“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Mi

29.01.2019. 17:51

E, "dragi" lekari kako ste izgubili poverenje, kako se ponašate, sad se perite.

Sibinka

14.02.2019. 15:16

Vrlo jednostavno: Uporedite DNK beba iz zamrzivača sa roditeljima koji su navedeni u pratećoj dokumentaciji. Sve će biti jasno.