Studio M postaje muzej

J. SIMIĆ

31. 10. 2018. u 12:41

Po završetku izgradnje zgrade RTV na Mišeluku, staro zdanje služiće baštini. Arhiva muzike, filma i stripa biće digitalizovana i čuvana na jednom mestu

Студио М постаје музеј

Zgradu Studija M projektovao Pavle Žilnik,Foto Arhiva RTV Vojvodine

KADA krajem naredne godine iz novoizgrađene zgrade Radio-televizije Vojvodine na Mišeluku bude pušten prvi signal, Studio M, jedan od simbola Radio Novog Sada biće digitalizovan i postaće Muzej 20. veka.

Prema najavi Igora Mirovića, predsednika Pokrajinske vlade, u pripremi koncepcije budućeg muzeja, svojevrsnog kulturnog centra Vojvodine, pomoći će Fondacija "Evropska prestonica kulture 2021".

- Želimo da u postojećoj zgradi Radio Novog Sada i Studija M sačuvamo baštinu - najavio je Mirović protekle nedelje na otvaranju kulturne stanice "Svilara" u Novom Sadu.

Mirović je podsetio da je samo nekadašnja "Neoplanta" iznedrila 1.300 filmova, a gotovo kompletna jugoslovenska rok scena prošla je kroz Studio M, te da je sačuvan veliki broj fotografija i audio-snimaka iz tog perioda.

"Bijelo dugme" - prvi koncert izvan Sarajeva ,Foto Arhiva RTV Vojvodine

U budući muzej biće pohranjen i istorijat tamburaške muzike kao i vojvođanskog stripa, koji je imao visoke domete u bivšoj zajedničkoj državi. Na jednom mestu biće sačuvani i digitalozovani svi ti sadržaji, koji su predstavljali ponos Novosađana i atrakciju za turiste.

- Studio M će nastaviti da traje, a sve ove forme imaće nove sadržaje sa svakodnevnim kulturnim aktivnostima - najavljuje Mirović.

Pre nekoliko meseci, podsetimo, zgrada Radio Novog Sada i Studija M postala je javna svojina Vojvodine.

STECIŠTE ZA SVE UMETNIKE

STUDIO M, arhitektonsko delo Pavla Žilnika, otvoren je 4. decembra 1965. U koncertnoj sali svoj prvi koncert 1980.održao je mladi pijanista Ivo Pogorelić, a grupe "Bijelo dugme" i "Leb i sol" ovde su priredile prve koncerte izvan Sarajeva i Skoplja. U ovom studiju albume su snimali i EKV, Bajaga, "Laboratorija zvuka", Zvonko Bogdan, a Balašević svoj rani hit "Prva ljubav".


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije