Užice na savet akademika dobilo Sklavkov plato

N. Janković

09. 10. 2017. u 23:40

Ужице на савет академика добило Склавков плато

Foto: D. Karadarević: Gradonačelnik Petković na novom platou

Povodom dana grada na Đetinji, rekonstruisani prostor ispred skupštine nazvan Sklavkov plato. Lokalna samouprava jedinstvena po tome što 688. rođendan obeležava od 1. do 14. oktobra

UŽICE se svojim imenom u pisanim dokumentima prvi put pominje 9. oktobra 1329, u jednoj dubrovačkoj zadužnici, kada je "Mila, žena Sklavka iz Užica" dala četiri perpera i osam groša na zajam. Gotovo sedam vekova kasnije, povodom Dana grada - na predlog akademika Ljubomira Simovića - rekonstruisani prostor ispred Gradske kuće je poneo naziv Sklavkov plato i na njemu je otkrivena spomen-ploča koja će Užičane i njihove goste ubuduće podsećati na najstariji pisani trag o gradu na Đetinji.

Pročitajte još: ''TRKA ZA SREĆNIJE DETINjSTVO'': Održan humanitarni kros kraljevačkih osnovaca i predškolaca

Ali pobunili su se borci za rodnu ravnopravnost, negodujući zbog toga što je Mila izostavljena iz naziva platoa tek popločanog skupim mermerom. Drugima je, međutim, zanimljivije to što je Sklavko plod greške u pisanju dubrovačkih ćata, jer tvrde da ovo ime, baš kao ni danas, nije postojalo ni pre sedam vekova... U svakom slučaju, gradske vlasti ove zamerke nisu uvažile - držeći se izvornog dokumenta i njegovog značaja - a i u knjizi pod naslovom "Užice sa vranama" akademik Simović piše da "pomenuti Sklavko... služi samo za identifikaciju svoje žene", pri čemu je sasvim slučajno i bez neke zasluge poneo "neosporenu slavu prvog Užičanina za koga se zna lično i poimence"!

Pročitajte još: Na nebu - devet decenija

A, oni, inače, rođendan svog grada slave čak dve sedmice - od 1. do 14. oktobra. U ovom periodu, mališani uživaju u brojnim pozorišnim predstavama, upriličeno je nekoliko izložbi, a u oblasti kulture je najznačajnija bila promocija romana pod naslovom "Karu", književnika i oskarovca iz Užica Stojana Stiva Tešića. Roman je objavljen posthumno, 1998, a sada je prvi put sa engleskog preveden na srpski jezik.

Pročitajte još: Sećanje na vreme rok en rola

Na centralnoj svečanosti upriličenoj u ponedeljak na proslavi Dana grada u Narodnom pozorištu, zaslužnim Užičanima su uručena priznanja lokalne samouprave, pa su Povelju za zasluge i dela dobili fudbalski as i trener Radomir Antić, specijalista interne medicine dr Milorad Mirković, akademski slikar Radomir Vergović i direktor "Valjaonice bakra" Milija Božović. Za rezultate ostvarene u dužem vremenskom periodu su nagrađeni novinar Radovan Popović, sindikalni aktivista Petrašin Drulović, pekar Dragan Lazić Šuljaga, umetnik Velimir Tošanić, paraolimpijac Miloš Zarić i KUD "Sevojno". Za izuzetne rezultate u radu, plakete grada su uručene piscu Draganu R. Filipoviću, novinaru RTS Jeleni Božović, poljoprivredniku Milošu Đeriću, sekretaru Udruženja invalida Petru Bakiću, gimnazijalcu Andreju Kovačeviću i nastavniku fizike Vesni Dimitrijević.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije