Kršenje Zakona o strancima: Izgovor je zaboravnost

Lj. P.

petak, 08. 03. 2013. u 22:20

Кршење Закона о странцима: Изговор је заборавност
Od početka godine podnete 133 prijave zbog kršenja Zakona o strancima. Nezakonito boravila 54 stranca, a njih 79 nije prijavilo boravište

DRŽAVLjANIN Portugalije u Novi Sad je nedavno došao u okviru razmene studenata, ali je propustio da svoj boravak u našem gradu prijavi nadležnima, pa je pre četiri dana prekršajno kažnjen sa 6.000 dinara, zbog nezakonitog boravka.

Istog dana, na istu sumu, zbog identičnog prekršaja, kažnjena je i državljanka Nemačke. Ova žena, mada je u braku sa našim državljaninom iz okoline Novog Sada, nije imala odobren boravak u Srbiji.

Pred sudijom za prekršaje, izgovor im je bio da nisu znali da moraju da se prijave, kao i velikoj većini stranaca, za koje se utvrdilo da su prekršili Zakon o strancima.

- Od početka godine, otkrili smo 54 prekršaja nezakonitog boravka u Srbiji - predočava podatak Željko Čavić, šef odseka za strance u Policijskoj upravi u Novom Sadu, dodajući da je to više nego prošle godine. - Istovremeno je podneto i 79 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka zbog neprijavljivanja boravišta.

Po Zakonu o strancima kojim se reguliše uslov ulaska i boravka, objašnjava naš sagovornik, strani državljani su obavezni da prijave boravak na teritoriji naše zemlje.

KAZNE ZA nezakonit boravak stranih državljana u našoj zemlji, predviđena je kazna od 6.000 do 30.000 dinara, a moguće je izreći meru zabrane ulaska od šest meseci do tri godine. Stranci koji nemaju odobren privremeni boravak u Srbiji, ukoliko u roku od 24 sata od dolaska, nisu prijavili boravak, kažnjavaju se sumom od 3.000 do 15.000 dinara.

- Svaki boravak stranaca u Srbiji u trajanju dužem od 90 dana, u periodu od šest meseci, smatra se nezakonitim i predstavlja prekršaj - ističe Čavić. - Ukoliko imaju nameru da u našoj zemlji borave duže od tog perioda, moraju da podnesu zahtev da im se odobri privremeni boravak i da navedu razloge, kao što su zaposlenje, studiranje, brak ili vanbračna zajednica, specijalizacija ili nešto drugo.

Kad je reč o stranim državljanima koji studiraju na fakultetima u Novom Sadu, protiv njih je podneto više od 30 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka. U policiji ističu da su prekršaji otkriveni u redovnim kontrolama kretanja i boravka stranaca na području Policijske uprave u Novom Sadu.

Iz novosadske policije apeluju na strane državljane, da prilikom ulaska prijave svoj boravak i izbegnu prekršaje i kazne.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Dragi

09.03.2013. 00:56

Za mogućnost izigravanja ovog zakona kriv je sadašnji predsednik vlade, kada je doneo uredbu po kojoj državljani iz zemalja EU mogu da uđu i izađu iz Srbije samo sa ličnim kartama. Na takav način nema se kontrole, tj. ne postavlja se pečat kada je neko ušao u Srbiju, kako bi se znalo koliko se vremena zadržao kod nas.

D

09.03.2013. 20:36

Ovaj zakon je zaostavstina iz komunistickih vremena i jedino je jos na snazi u Srbiji. Smesno je da stranac u Srbiji mora da se prijavi u lokalni MUP u roku od 24 sata po dolasku na teritoriju te opstine, to nigde na svetu nema, kao ni uzimanje i drzanje pasosa od strane recepcionara u hotelima. Evidenciju ulaska/izlaska iz zemlje svuda vodi granicna/imigraciona sluzba a ne lokalna policija. Najtuznije je sto su vecina "stranaca" koje maltretiraju Srbi koji zive vani i imaju strani pasos.

markomarkovic1

09.03.2013. 23:54

@D - Slazem se sto se tice obaveze tog prijavljivanja u roku od 24 casa, medjutim mnogo stranaca ima u Srbiji koji tu zive i rade, a nisu regulisali boravisne i radne dozvole. Slozices se da ni nasima to nigde u svetu ne dozvoljavaju i cak su i mnogo rigoroznije kazne ako te policija zatekne da radis na crno ili nesto tome slicno. A koliko sam citao taj zakon on se ne primenjuje na osobe sa dvojnim drzavljanstvom tako da ne bi trebalo da se kaznjavaju srbi koji zive i rade u inostranstvu