CRVENA zvezda je spremna za start proleća. Trener Nenad Lalatović po povratku sa priprema u Turskoj zna tim za Niš, uz samo jednu dilemu: ko će na teren ukoliko Saša Caki Stojanović ne bude mogao da se oporavi do ponedeljka. S obzirom na to da se povredio i Miloš Bosančić, u trouglu sa Aleksandrom Kovačevićem i Vukanom Savićevićem zaigraće najverovatnije - Mihailo Ristić.

Postava bi trebalo da izgleda ovako: Rajković - Cvetković, Pavićević, Lazić, Anđelković - Kovačević, Stojanović (Ristić), Savićević - Lazović, Parker, Gavrić.

Ristić je odigrao na zavidnom nivou većinu mečeva u Antaliji, posebno se nametnuo u duelu sa BATE Borisovim kad je u poslednjih pola sata umnogome doprineo da crveno-beli zadrže pobedu od 2:1. Omladinski reprezentativac sve kvalitetnije ulazi i u završnicu iz drugog plana, što je bio i poseban zahtev trenera Lalatovića gotovo svim veznim igračima.

Stojanović je još od prvih mečeva u Kopru pokazao da će u ovakvoj postavci igre sa trojicom igrača u centralnom delu veznog reda, dvojicom krilnih igrača i jednim napadačem, biti onaj fini začin akcijama. Pravovremenim pasovima, uz dovoljno iskustva i mirnoće, kao i dobro čuvanje lopte, “Cakija” su ustrojili kao glavnog kreatora igre. Zato je prava je šteta što ga ta povreda primicača zaustavila u radu.

- Mnogo bitnije od rezultata je način na koji igramo, jer naši igrači sve kvalitetnije prenose na teren sve ono što radimo na treninzima. Odlično se kreću, trče, izuzetno su motivisani i borbeni, što nam daje nadu da ćemo biti bolji u prolećnom delu - ističe trener Nenad Lalatović suštinu šestonedeljnog rada.

ZIMSKI BILANS Tolmin 3:0 (Katai, Grujić 2) Ankaran 3:1 (Jović, Gavrić, Parker)
Kopar 1:0 (Katai)
Olimpija 1:1 (Gavrić)
Rubin 1:0 (Gavrić)
Metalist 0:0
Mordavija 1:0 (V. Jovanović) Sarbriken 2:1 (Jović, Katai) BATE Borisov 2:1 (Parker 2)

Odbrana crveno-belih bila je granitna i tokom priprema. Samo četiri primljena gola protiv jakih rivala pokazali su da će ovaj deo šampionskog sastava biti uzdanica i na proleće. Međutim, na “Marakani” nikako da prežale tešku povredu Aleksandra Lukovića. Iskusni as ne samo da je postao vođa tima, kapiten, već i glavni šraf u igri. Njegovim kvalitetnim pasom razvijala se Zvezdina igra, sigurno iznošenje lopte u stilu Bekenbauera razbijalo je entuzijazam i svaku želju rivala za presingom. Bez njega, Zvezda iz poslednje linije igra drugačije, veći pritisak je na zadnjem veznom a mnogo opreziji su i ofanzivni bekovi.

Cvetković se dobro uklopio, dok Anđelković igra odlično, uz sjajne prodore i centaršuteve sa leve strane. Iako su crveno-beli imali šestoricu štopera na početku priprema, posle povrede Lukovića i povratka Planića u OFK Beograd, Lalatović uz Sava Pavićevića ima trojicu mladih defanzivaca i samo jednu želju: da se niko više ne povredi...

KATAI SE PROBUDIOIMA Lalatović i proširen izbor na klupi. Može se reći da su svi, sem Salamija, opravdali očekivanja a svakako je prva izmena Aleksandar Katai. Probuđeni vezista pokazuje da je blizu da se vrati u staru, dobru formu, postigao je tri gola i ako tako nastavi u šampionatu Lalatović će biti na slatkim mukama. Štoperi Jovanović i Mbođ se sve više nameću, a veoma dobra bio je i levi bek Stefan Đorđević. Grujić, Avramovski i Bosančić s pravom čekaju šansu u veznom redu...

Aleksandar Kovačević je brzo preboleo neostvaren transfer u Bundesligu i uprkos odličnim partijama i mladog Marka Grujića ostao je stub Zvezdine defanzive u manevru. Sa nadahnutim Vukanom Savićevićem i Sašom Stojanovićem čini srce igre u tom trouglu koji bar prema prikazanom bolje napada nego što brani, ali je i prilično borben i disciplinovan. Ristić, kao zamena za Stojanovića, počeo je da koristi razornu levicu, pa bi to mogao da bude još jedan kvalitet u igri crveno-belih.

Darko Lazović i Nenad Gavrić ostaće i na premijeri proleća na standardnim pozicijama i može se reći da su njih dvojica bili među najboljim i najstandardnijim igračima tokom šest nedelja priprema. Gavrić je postigao tri gola, kao i Džošua Parker i Aleksandar Katai, ali je potvrdio da je daleko bolji na desnoj, nego na levoj strani. Lazoviću je dva puta tokom priprema skakao pritisak, prvo zbog oduzimanja kapitenske trake, a zatim zbog revidiranja ugovora za poslednjih šest meseci ugovora. Ipak, Čačanin je dokazao da je bez premca prva zvezda tima i sigurno ključni igrač u težnji da se stigne Partizanovih plus šest. Da nije još u januaru potpisao za Đenovu, Zvezda je glat mogla od Rubina da dobije milion evra za obeštećenje...

Sumnje je odagnao na pripremama u Sloveniji, a u finišu priprema u Turskoj, Džošua Parker je samo potvrdio da će biti prvi špic. Jak u duelu, skočan, brz kao vetar, momak ponikao iz škole Kvins park rendžersa iskazao je veliku želju da mu Zvezda bude finalna odskočna daska za povratak u Premijer ligu. Njegova posvećenost radu je i sjajan primer za ostale, a vedar duh i dobra komunikacija doprinela je da se brzo uklopi u kolektiv. Počeo je da trese mreže i to je za Zvezdu najvažnije. Ima Zvezda Luku Jovića i Petra Orlandića u arsenalu, jedino je slab utisak ostavio Salami, koji očigledno ima problem i sa adaptacijom.

Čair” je za šampiona prvo od teških gostovanja ovog proleća, ali i meč istine za kvalitet novog tima. Ako Zvezda bude igrala brzo, jednostavno, agresivno u presingu, mogla bi da se nada svom čuvenom proleću.