Miki Jevremović: Od nesuđenog mašinca do mašine za hitove

Ivan LOVRIĆ

17. 08. 2013. u 21:05

Više od 50 godina neprekidnog trajanja na našoj muzičkoj sceni. Ploče, kasete i diskove prodao u više od 15 miliona primeraka

STUDIRAO je mašinstvo, ali sudbina ga je ubacila u muzičku mašinu, koju uspešno "vozi" više od pola veka.

Za karijeru Mikija Jevremovića, milionske tiraže na "putevima" bivše Jugoslavije, a i šire, zaslužni su hitovi: "Mama", "Pijem", "Osamnaest žutih ruža", "Grkinja", "Ako jednom vidiš Mariju", "S kim si sada kad je tužno vreme", "Kad bi znao da je sama", "Narcisi plaču ljubavi"...

- Studirao sam mašinstvo i dobro mi je išlo, ali nikada se nisam pokajao što sam odabrao muziku - kaže na početku ispovesti za "Novosti" Jevremović.

Seća se da je pred junski ispitni rok trebalo da bira da li će izaći na ispit iz predmeta Fluidi ili otići na turneju. Profesor je pitao da li će neko polagati u junu. Svi su spustili glave, pošto je to bio jako težak ispit.

BOEMSKE NOĆI - IMAO sam buran život - kaže nam Jevremović. - Mnoge noći sam proveo u Skadarliji. Posebno mi je draga kafana "Ima dana". Tu su svirali moji drugari Vojkan, Aca, Bata, koji mi je poklonio svoju pesmu i koju sam ja prvi snimio "Izađi iz moje čaše, izađi iz moje duše". Puno sam novca ostavio u kafani. Nije mi žao nijednog potrošenog dinara, jer čega bih se sada sećao!

- Onda je profesor pitao: "A ti, Jevremoviću?". Ja mu odgovorim kako je baš u vreme ispitnog roka biciklistička trka. On me gleda začuđeno, a ja mu objasnim da će u svakom gradu u kom se završi jedna etapa trke uveče biti koncert i da ću ja tamo, između ostalih, pevati. I tako, nikad nisam položio Fluide, jer moj izbor je bila muzika.

Popularni Miki je kasnije postao ozbiljan pevač, mada ponekad oseti krivicu što nije udovoljio roditeljima.

- Desetak godina kasnije, pre povratka sa jedne turneje koja je trajala tri meseca, roditelji su mi preuređivali stan - seća se Jevremović. - I tako se u jednom ćošku stvorila gomila nekih beležnica i knjiga. Bila su to dva štosa knjiga po pola metra visine. Pogledam radoznalo - moj rukopis. Iako mi ni jedna jedina rečenica nije zvučala poznato, shvatio sam da se radi o skriptama sa fakulteta. Oni su u stvari pokušali da mi "podmetnu" ideju da završim fakultet. Ali, već je bilo kasno.

Mada je u biografiji Mikija Jevremovića zapisano da je rođen u Beogradu, za njegovo poreklo otimaju se još dva grada.

- Iako sam rođen i najveći deo života proveo u Beogradu, postoji ta svađa između Požarevljana i Valjevaca čiji sam. Najranije detinjstvo proveo sam u Požarevcu i tamo sam završio sedam razreda osnovne škole. Onda sam se kada mi je bilo 12 godina, preselio u Valjevo, gde sam u stvari odrastao. Otuda i ta dilema.

Kada su brojke u pitanju, tu dileme nema. Za više od pet decenija snimio je, kako se to sada kaže, više od 200 nosača zvuka (ploča, ce-deova...) prodatih u 15 miliona primeraka. Održao je više od pet hiljada koncerata, 13 puta je bio na turnejama po SSSR, gde je, preračunato, proveo ukupno pet godina. Pobedio je na čak 106 festivala zabavne muzike. Najviše ploča uradio je sa Borisom Bizetićem - ukupno 34.
BOEMSKE NOĆI - IMAO sam buran život - kaže nam Jevremović. - Mnoge noći sam proveo u Skadarliji. Posebno mi je draga kafana "Ima dana". Tu su svirali moji drugari Vojkan, Aca, Bata, koji mi je poklonio svoju pesmu i koju sam ja prvi snimio "Izađi iz moje čaše, izađi iz moje duše". Puno sam novca ostavio u kafani. Nije mi žao nijednog potrošenog dinara, jer čega bih se sada sećao!

Mlade naraštaje podseća da su krajem šezdesetih godina postojale dve suparničke grupe. Đorđe Marjanović je imao - đokiste, a Miki Jevremović - mikiste. Današnjim jezikom rečeno, to su bili njihovi fanovi.

- Bili su to mladi ljudi s kojima sam se stalno družio - kaže nam Miki. - Posle brojnih turneja po Rusiji, dočekivali su me na aerodromu, išao sam na njihove rođendane, roditeljske sastanke. Bila je to ozbiljna organizacija sa predsednikom kluba, sekretarom i stalnim prostorijama.

Bez obzira na rivalitet, Đorđe i Miki su ostali veliki prijatelji. Do dana današnjeg. A ne, kao neke današnje estradne suparnice, među kojima svakodnevno leti perje.

- Naši simpatizeri su se utrkivali između sebe ko će na naše nastupe doneti više cveća, transparenata i naravno, ljubavi.

Miki Jevremović i Đorđe Marjanović

Zbog toga je poželeo da ostane zapisano šta mu je povodom 50-godišnjeg jubileja uputio legendarni Đorđe Marjanović.

- Naše karijere bile su povezane neraskidivim nitima muzike, koja je bila i ostala naš život - napisao je Đorđe. - Divio sam se i uživao u svakoj Mikijevoj pesmi. Možda to čudno zvuči, jer smo bili veliki rivali na sceni. Taj rivalitet stvorili su u stvari đokisti i mikisti, koji su bili nepomirljivi u svojoj ljubavi prema nama. I dok smo Miki i ja drugovali, oni su "ratovali", sve do naše zajedničke pobede na festivalu "Beogradsko proleće", kada smo u alternaciji pevali divnu pesmu Žarka Petrovića "Dve crvene ruže". Uz zahvalnost, što za prijatelja imam tako divnog čoveka i umetnika, želim da njegove pesme ostanu upisane za sva vremena.

Osim ovog divnog pisma, Jevremović ne zaboravlja ni druženje sa prijateljima: Branom Crnčevićem i Duškom Radovićem i školskim drugom Matijom Bećkovićem.

REMI SA KARPOVOM
PORED muzike Jevremovićeva velika ljubav je šah. Mnogi koji su sa njim odmerili snage kažu da je i u tome odličan. Igrao je na mnogim turnirima u zemlji i u inostranstvu. Još se prepričavaju njegovi mečevi sa Ljubomirom Ljubojevićem. U najveće uspehe ubraja remi sa nekadašnjim svetskim prvakom Anatolijem Karpovom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije