Kusturica: Parada pobede mesto stvarnog ponosa

Tanjug

23. 06. 2020. u 20:09

Reditelj Emir Kusturica izjavio u Moskvi da je Parada pobede, koja će biti održana sutra na Crvenom trgu, mesto stvarnog ponosa

Кустурица: Парада победе место стварног поноса

Foto Ž. Knežević

Reditelj Emir Kusturica izjavio je u Moskvi da je Parada pobede, koja će biti održana sutra na Crvenom trgu, mesto stvarnog ponosa, a da je defile najjačih i najmoćnijih naoružanja na neki način i ideja koja se, kako kaže, vezuje i za naš opstanak.


"Globalizacija u dugom vremenskom periodu od Rimske imperije pa naovamo uvek je imala ambivalentan odnos prema zaštiti malih naroda tako da je ideja o Prvom i Drugom svetskom ratu, kao i mnogim drugom ratovima direktno vezana za ovaj proces", rekao je Kusturica za RTRS.


Napomenuo je da je jedna od posledica globalizacije revizija istorije, pošto globalni utisak o postojanju malih naroda nije povoljan.


"Oni su nam obećavali da će sve kulturološke različitosti biti zaštićene, a na kraju je ispalo da će biti zaštićene samo seksualne različitosti, pa je tako u poslednje vreme, kada je reč o paradama, u opticaju uglavnom ''parada ponosa'' protiv koje nemam ništa ali zato imam mesto na kome se samo potvrđuje ideja našeg opstanka, a to je Parada velike pobede", naveo je.


Ovu pobedu, kako je rekao, izvojevala je sovjetska armija zajedno sa partizanskim i drugim gerliskim predstavnicima malih naroda, a među tim malim narodom smo i mi za razliku od mnogih malih naroda koji su bili upravo vezani za tu stranu koja je poražena.


Kusturica je naglasio da se danas dešava paradoks pa se sovetski predstavnici, odnosno ruski naslednici ne pojavljaju na velikim proslavama završetka Drugog svetskog rata nego su svi poistovećeni i poraženi - i žrtve i dželati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

exser b

24.06.2020. 02:48

@Dzo - E ti bi se za dinar hebo. Obuzdaj ljubomoru, krampu u ruke pa zaradi nesto.

Milan

24.06.2020. 06:53

Sad će korona da pukne u vojci kao sto je na “Adria Turi”. Nisu trebali organizovati Paradu u toku pandemije.