SANDRA JE NAJBOLJA MEDICINSKA SESTRA VMA: Ustaje u pet ujutru, godinama brine o najtežim pacijentima

R. DRAGOVIĆ

24. 05. 2021. u 09:00

NjEN radni dan počinje u pet ujutru. Iz Pančeva, gde stanuje sa porodicom, kreće u šest. U sedam je već u beloj uniformi, u jeku priprema za novi radni dan na Vojnomedicinskoj akademiji.

САНДРА ЈЕ НАЈБОЉА МЕДИЦИНСКА СЕСТРА ВМА: Устаје у пет ујутру, годинама брине о најтежим пацијентима

Foto I. Marinković

Na prvoj liniji je borbe protiv izuzetno opasnih bolničkih infekcija, koje su jedan od najvećih neprijatelja bolničkih pacijenata, posebno onih koji se oporavljaju od operacija.

Ovakav "kroki" svakodnevice, dobri rezultati, zajedno sa dugogodišnjim radnim stažom, pedantnošću i urođenom toplinom bio je presudan da Sandra Kostović, zaposlena na Odseku za prevenciju i kontrolu bolničkih infekcija bude, povodom Međunarodnog dana sestrinstva, proglašena za "Sestru godine" Vojnomedicinske akademije. Priznanje je primila iz ruku ministra odbrane Nebojše Stefanovića, koji se simbolično zahvalio svim medicinskim sestrama i bolničarima Srbije.

Dok prima čestitke koleginica i kolega na beskrajnim hodnicima VMA, najbolja medicinska sestra ove ustanove priznaje da je iza svih zaposlenih u zdravstu teška godina.

- Nije bilo lako, posebno prvih meseci epidemije. VMA je dobila zadatak zbrinjavanja nekovid pacijenata, koji su zbog borbe sa koronom, lečenje mogli da dobiju samo kod nas.

Vreme je teško, ali ceo kolektiv pokazao je izuzetnu hrabrost i požrtvovanje u borbi za svakog pacijenta - priča Kostovićeva.

VMA je postala Sandrina druga kuća još 2002. godine, gde je počela najpre stažiranje, a potom i profesionalni rad na Klinici za nefrologiju. Sedam godina provela je brinući o pacijentima na hemodijalizi. Od 2012. godine u timu je Odseka za prevenciju i kontrolu infekcija, koji predvodi profesorka Vesna Šuljagić.

- Sve zajedno, ovde imam jedno radno punoletstvo. Drago mi je što sam se profesionalno ostvarila na VMA, renomiranoj kući koja je najbolje mesto za rad i učenje - ističe Sandra Kostović.

Foto I. Marinković

- Ovo priznanje rezultat je primene znanja koje sam dobila od prethodne generacije medicinskih sestara, ali i ljubavi koje od detinjstva imam prema ovom pozivu.

"Sestra godine" zajedno sa svojim koleginicama prati stanja postoperativnih tokova pacijenata, sprovodi epidemiološki nadzor nad bolničkim infekcijama i brine o prevenciji operativnih mesta, ali i kontroliše autoklav sterilizaciju hirurških i ostalih instrumenata. Poseban zadatak je bio - nadzor i prevencija širenja kovida 19.

I RAD I DIPLOMA

SANDRA Kostović ističe značaj učenja za svakog zdravstvenog radnika. Paralelno sa poslom medicinske sestre, radeći sa pacijentima na dijalizi, uspela je 2010. da završi i Višu medicinsku školu.

- Ovaj posao mora da se voli, a onda ništa nije teško.

Posebno osvajanje novih znanja koje su nam nadohvat ruke. Ova profesija je velika škola, gde se nikad ne nauči apsolutno sve. Svaki dan je prilika i za novo iskustvo - ističe "sestra godine".

Koje osobine krase dobru medicinsku sestru - pitanje je na koje odgovor pruža Sandrin osmeh.

- Izuzetno je važna duša, empatija prema pacijentu. Razumevanje čoveka kome je teško i toplina koja mu se pruži nezamenljivi su. Težak je ovo posao, koji ne može da se radi sa pola srca i snage. Traži celog čoveka i sva njegova osećanja - objašnjava Sandra Kostović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri