BISER GRAD POD ZEMLJOM: Kovačevića pećina u selu kod Krupnja krije tajne i ostatke stare 60.000 godina (FOTO)

V. MITRIĆ

09. 05. 2021. u 18:48

KOVAČEVIĆA pećina u rađevskom selu Cerova, koja je sve zanimljivija,ne samo istraživačima, već i turistima, spomenik je prirode koji je država zaštitila.

БИСЕР ГРАД ПОД ЗЕМЉОМ: Ковачевића пећина у селу код Крупња крије тајне и остатке старе 60.000 година (ФОТО)

Foto: Privatna arhiva

Tajne koje krije otkrili su meštani koji su, još pre petnaestak godina, kopali i vadili zemlju na putu kroz nju koji vodi do neslućenih lepota. Posao nije ni lak, ni jednostavan, jer sve što se iskopa mora da se nosi 500 metara i izbacuje napolje. Među onima koji je prošao čitavu njenu dužinu, oko 960 metara, je turistički poslenik Slavko Živanović, koji je to i kamerom ovekovečio.

- Ima jedan deo, gde je prolaz nizak, pa bukvalno mora da se puzi - priča nam Slavko Živanović. - Ipslati se i puzanje da se vidi to silno blago. Možda da nije bilo tih prepreka, u minulim vremenima, da bi neki od nedobronamernih posetilaca mnogo dragocenosti uništili. Turistička organizacija Krupnja ima velike projekte, čiji je cilj da se pećina sredi i da bude na raspolaganju posetiocima iz zemlje i inostranstva,ljubiteljima prirode i istraživačima.

U pećini se, po svedočenju Živanovića, „smenjuju kanali i dvorane sa stalaktitima, stalagmitima, stubovima i raznobojnim draperjem“.

- Izdvajaju se stalagmiti od prozornog kalcita - priča naš sagovornik. Unutar pećine nalazi se i pećinsko jezero, iza kojeg se, verovatno, nastavlja pećinski sistem. Otkriveni su ostaci manjeg neolitskog naselja iz 3500 godine pre nove ere, nalazi iz rimskog doba iz četvrtog veka i neki iz srednjeg veka. Pećina je u dalekoj prošlosti pružala utočište raznim životinjama, pa su u njenim nanosima nađene kosti pećinskog medveda stare i oko 60.000 godina. U pećini žive i kolonije slepih miševa.

Pećina, po Živanovićevim rečima, ima nekoliko velikih rukavaca koji, takođe,obiluju lepotama i krasotama.

O pećini je divno,kroz reportaže, pre pet decenija svedočio naš legendarni novinar-putopisac Milan Kovačević u kultnoj TV emisiji „Karavan“. Tada devojčica Ruža Kovačević iz Cerove bila je prvo žensko koje je kročilo u ovaj podzemni „biser grad“. Ruža,sada, živi u Krupnju, posećuje pećinu i raduje je uvek dolazak do stuba koji je čuveni Milan Kovačević krstio kao“Ružin stub“.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna