DEDA ĐORĐE NA FILMU: Premijera dokumentarca o čuvenom čuvaru Zejtinlika 1. maja - na njegov 93. rođendan (VIDEO)

M. M.

29. 04. 2021. u 12:00

SRBE ne treba da dele partije. Na to ih opominju junaci sa Soluna. Srbi treba da budu jedna partija, kao što su bili onda, kada su se borili i izborili slobodu u Prvom ratu. Ni mene nikad nije zanimalo ko je kojoj partiji pripadao, ovde su svi, čije kosti počivaju, pripadali junačkoj Srbiji. Dali život za otadžbinu i slobodu. Za čast i poštenje.

ДЕДА ЂОРЂЕ НА ФИЛМУ: Премијера документарца о чувеном чувару Зејтинлика 1. маја - на његов 93. рођендан (ВИДЕО)

Foto Arhiva Predstavništva RS u Solunu

Ovako u dokumentarnom filmu "Čuvar časti i ponosa", glavni i jedini junak na polju tužne ljudske slave, Zejtinliku, zbori deda Đorđe Mihailović, čuvar ovog srpskog vojničkog groblja.

Omaž legendarnom čuvaru Zejtinlika, koji je nastao ponajviše zahvaljujući Predstavništvu Republike Srpske u Solunu, premijerno će biti pred publikom 1. maja, na 93. njegov rođendan. Polučasovni dokumentarni film približiće gledaocima više od šest decenija bdenja Đorđa Mihailovića nad usnulim pukovima srpske vojske, zaustavljenim na vratima slobode i otadžbine. Emitovaće ga RTS, na svom Drugom programu u 17.10, a Radio-televizija Republike Srpske, istog dana u 21.00.

Đorđe Mihailović, Foto I. Marinković

- Đorđe Mihailović je istinski čuvar časti i ponosa srpskog naroda, treća generacija Mihailovića, koja posvećeno, podvižnički, gotovo neopisivo istrajava u čuvanju slavne i teške istorije srpskog naroda - kaže za "Novosti" Jelena Jovanović, šef Predstavništva RS u Solunu.

Foto Arhiva Predstavništva RS u Solunu

- Tu i takvu našu istoriju poštuju Grci, ali i deo pravdoljubivog sveta. I, prolazeći svakodnevno pored ovog svetog Zejtinlika, nad kojim je bdeo i sada bdi deda Đorđe, strahovala sam da priča ostane neispričana. Srećna sam da nije ostala.

Film, u realizaciji World media iz Banjaluke (preveden na grčki), pomogli su Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju RS, kao i kabinet srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

KIR SRBIN

29.04.2021. 12:13

Деда Ђорђе срећан рођендан. Велика ми је част што сам Вас лично упознао. Ови што им је једина партија Србија су сада под Вашим старатељством. Србијом сада управљају синови, унучци и праунуци, слугу бечког ћесара и кумровачког каплара. Они су им дражи и од Србије и од Срба. Сада је у Србији време, ко шта закучи и мазне, време рођака, кумова, "пријатеља" и пајтоса на функцијама, шта ће ти школа, знање, искуство.