LOGOR MRTVIH, ZEMLJA ŽIVIH: U Galeriji "Progres" otvorena audio-izložba posvećena jasenovačkim žrtvama, za obilazak potrebne slušalice

D. B. M.

22. 04. 2021. u 09:12

UOČI 76. godišnjice proboja zatvorenika logora Jasenovac, u Galeriji "Progres" sinoć je otvorena izložba posvećena sećanju na žrtve. Izložba "Jasenovac. Logor mrtvih i zemlja živih", čiji su autori dramaturg Bogdan Španjević i teolog Darko Nikolić, osmišljena je kao niz audio-priča kroz koje prolaze posetioci. One govore o sudbinama ljudi koji su živeli i nastradali u strašnom logoru smrti.

ЛОГОР МРТВИХ, ЗЕМЉА ЖИВИХ: У Галерији Прогрес отворена аудио-изложба посвећена јасеновачким жртвама, за обилазак потребне слушалице

Foto I. Marinković

Da bi krenuli u "obilazak", posetiocima su potrebne slušalice i mobilni telefon, kako bi putem posebne aplikacije slušali priče o žrtvama. Naratori ili svojevrsni muzejski vodiči u digitalnoj aplikaciji su glumci Radivoje Raša Bukvić i Bojana Kovačević Gajin.

- Ovom izložbom pokušavamo da razvijemo kulturu sećanja, kao suprotnost zaboravu - kaže za "Novosti" Španjević, inače direktor marketinške agencije Next game. - Suprotstavljamo se zaboravu tako što se sećamo žrtava. Posetilac ulazi u suštinu onoga što se žrtvama desilo, ali i sam dovršava priče koristeći sopstvenu imaginaciju. Zato je ova izložba vrlo lična. Priče su inspirisane istorijskim događajima. Posetioci praktično mogu da uđu i učestvuju u iskustvu koje zapravo liči na interaktivni film ili pozorišni performans.

Na izložbi ima malo vizuelnog materijala.

- Nema mnogo fotografija, ali mnogo toga se čuje i doživi - objašnjava Španjević. - Ovo je, pre svega, audio-priča. Posle slušanja priče, posetilac može da poseti veb-sajt projekta i sazna više o istorijskim događajima i okolnostima.

Umetnički projekat nadgledali su i odobrili stručnjaci Muzeja žrtava genocida iz Beograda. Na izložbi su prikazane umetničke interpretacije događaja i lične priče logoraša.

U okviru izložbe prikazana je i posebna instalacija, pod nazivom "Gvozdena knjiga". To je delo skulptora Viktora Kiša. Projekat iz koga je nastala ova izložba finansiralo je Ministarstvo kulture i informisanja. Izložbu, koja će biti otvorena do 5. maja, organizuje Galerija "Štab", a podržali su je i omogućili Opština Stari grad i Galerija "Progres".

PREDRASUDE ZBOG POVRŠNIH SAZNANjA

- UPRKOS tome što je o logoru Jasenovac zaista mnogo rečeno i napisano, u našem ali i u ostalim društvima koja su duboko ranjena jasenovačkom tragedijom veoma malo se zna - smatraju autori izložbe "Jasenovac. Logor mrtvih i zemlja živih". - Najčešća površna i fragmentirana saznanja o ovom logoru stvarala su, a i danas to čine, mnogobrojne predrasude i predubeđenja. Čini se da nam je ova, po svojoj važnosti jedna od najznačajnijih nacionalnih tema sasvim bliska i poznata. Nažalost, ovaj utisak je samo privid. Činjenice govore nešto sasvim drugo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna