BORIO SE MIJA ZA SRBIJU, A SAD MI ZA NJEGA: Sudbina bolesnog vojnika sa Košara ganula je mnoge

S. BABOVIĆ

26. 03. 2021. u 13:00

IMA nekadašnjih vojnika s Kosmeta, koji danas žive vrlo teško, ali siguran sam da je sudbina Mije Đidića jedna od najtežih - kaže, za "Novosti", Boban Ostojić, vodnik prve klase u penziji, ranjenik s Košara.

БОРИО СЕ МИЈА  ЗА СРБИЈУ, А  САД МИ ЗА ЊЕГА: Судбина болесног војника са Кошара ганула је многе

Foto S. Babović

- Sećam ga se iz 1998. godine. Borio se, bio je vredan, dobar momak. Čim smo se uverili kako živi i koliko je oboleo, pokrenuli smo akciju da mu se što pre pomogne. Slali smo fotografije i informacije o njegovom stanju na mnogobrojne adrese. Borio se naš Mija za Srbiju, sada mi moramo da se izborimo za njega.

Mija Đidić (43) borio se šest meseci na Kosmetu, a ratište ga je dočekalo na redovnom odsluženju vojnog roka u Peći. Kako nam je predočila njegova majka Vidosava, koja jedina brine o njemu, Mija boluje od posttraumatskog sindroma, lečio se u više psihijatrijskih ustanova i bolnica. Da sam ne može ništa da uradi, bilo je jasno i ekipi "Novosti" koja je prošle nedelje otišla u zabačeno brusko selo Milentija i videla u kakvim nesrećnim uslovima živi bivši pripadnik čuvene 125. motorizovane brigade Vojske Jugoslavije.

Foto S. Babović

Složene psihijatrijske dijagnoze Mije Đidića, koji i danas sanja rat na Kosmetu, ispisane su u prethodnih 20 godina na desetinama stranica lekarskih izveštaja sa pregleda i otpusnih listi u koje su "Novosti" imale uvid. Zdravstveno stanje mu se vremenom uglavnom, pogoršavalo.

POMOĆ Đidiće obišli predstavnici Opštine i Udruženja boraca, Foto S. Babović

- Pridružili smo se kako bismo pomogli da Mija dobije status ratnog invalida. Zakon o pravima boraca i civilnih invalida rata, koji se primenjuje od 1. januara, olakšava dobijanje tog statusa - kaže, za "Novosti", Valentina Milosavljević, predsednica opštine Brus, koja je sa saradnicima posetila porodicu Đidić.

Foto Privatna arhiva

- Prikupili smo medicinsku dokumentaciju, obezbedićemo, snosićemo sve troškove budućeg postupka. Cilj nam je da Miji omogućimo da što pre dođe do ostvarivanja tog prava.

Prema rečima Nikole Zbiljića, iz Odeljenja za društvene delatnosti opštine Brus, proces utvrđivanja invaliditeta je prioritet.

POMOĆ UVEK DOBRODOŠLA

ORGANIZACIJA "Na braniku otadžbine" i opština Brus, kako za "Novosti" kaže Boban Ostojić, naći će se na istom zadatku: da Miji i njegovoj majci Vidosavi obezbede pravi krov nad glavom. Kaže i da očekuje da se brojni pojedinci jave da pomognu. Đidići kao što su "Novosti" pisale, žive u propaloj, oronuloj kući. Krov gotovo redovno prokišnjava, a sobice su često hladne, jer majka i sin nemaju para za drva.

Žive od 12.000 dinara socijalnih davanja. Oni koji žele da pomognu, novac mogu da uplate na dinarski račun 200-45883175-93 i devizni 35200000012406597618, na ime Vidosava Đidić.

- Na teritoriji opštine imamo 20 boraca koji su po ranijim zakonima ostvarili pravo koje ćemo pokušati da omogućimo i Miji - objašnjava Zbiljić.

- Oni imaju svoja redovna mesečna primanja. Uveliko se i podnose zahtevi za dobijanje statusa boraca po novom zakonu. Prikupljamo podatke.

U Udruženju boraca u Brusu navode za "Novosti" da je slučaj nesrećnog Mije zaista specifičan.

- Za sve se saznalo kada su njegovi drugari borci izbacili snimak na društvenim mrežama. Ovo što može da se vidi je zaista tužno i sigurni smo da će se Miji pomoći sada kada su se se svi pridružili - kaže Andreja Đorđević iz Udruženja boraca Brusa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba