SANJAM ŠVAJCARSKU NA JUGU SRBIJE: Životni put doktora Vidoja Perića, od Popšice, preko Sorbone, do Lugana

D. ALIHODžIĆ

02. 03. 2021. u 13:07

Lekar Vidoje Perić (84), rodom iz Popšice kod Niša, koji decenijama živi i radi u Luganu, želi da pomogne svom kraju izgradnjom puta Miljkovac - Kravlje u dužini od oko pet kilometara.

САЊАМ ШВАЈЦАРСКУ НА ЈУГУ СРБИЈЕ: Животни пут доктора Видоја Перића, од Попшице, преко Сорбоне, до Лугана

Foto D. Alihodžić

Lepa vest za zamrli kraj na jugu Srbije, da uz nju nisu istovremeno isplivali detalji iz njegove prošlosti.

Među njima se navodi i da je u Švajcarskoj bio optužen za falsifikovanje, utaju poreza, nadrilekarstvo i da je u pritvoru bio pet meseci. U razgovoru za "Novosti", doktor Vili, kako ga zovu Švajcarci, ne krije da je imao bogat i zanimljiv život, ali kaže da nije kriminalac, da nikome ništa ne duguje i da mirno spava.

Ideja da sagradi put koji bi najkraće povezivao njegovu rodnu Popšicu, ali i još nekoliko sela, sa Nišem, nije nova. To je oduvek bio njegov san, jer zna da su putevi "krvotok" jednog kraja, bez kojih nema života. Veli da ima dovoljno energije da za ovaj projekat lobira kod prijatelja koji su na funkcijama u administraciji Evropske unije. Upravo je, kako kaže, zbog svog bogatstva i veza bio trn u oku švajcarskih vlasti, ali tvrdi da su u pozadini te ružne epizode u njegovom životu nesređeni porodični odnosi.

- Tačno je da sam proveo pet meseci u istražnom pritvoru 2007, zbog optužbi da sam utajio 1,6 miliona franaka. Oslobođen sam optužbi i kod drugostepenog suda, tako da nisam proveo ni dan u zatvoru - priča Perić.

PLANOVI Selo Popšica, Foto D. Alihodžić

- Godinama sam uspešno radio jednu svoju terapiju, za koju su me optuživali da je nadrilekarstvo, ali se na sudu pokazalo da nije. Ponosan sam što sam mnoge ljude podigao na noge i učinio da ne postanu invalidi. Tako da sam se kao lekar ostvario i u zvaničnoj i u alternativnoj medicini. Sada mi je san da, bez obzira na sve glasine o meni, podignem kraj iz koga potičem.

ARHITEKTA IZ KUVAJTA

DOKTOR Perić pamti arhitektu iz Kuvajta kome su otkazivali nervi na rukama, a trebalo je da završi neki važan projekat. Privatnim avionom je stigao do Bazela i posle terapije prsti su mu ponovo bili u funkciji. Umesto 600 franaka, koliko je koštala terapija, ostavio je doktoru kao poklon 20 puta više.

- Meni su marketing bili moji pacijenti. Svima, osim obolelima od kancera, mogao sam da pomognem - kaže on.

Tvrdi i da je bio na meti najbližih članova porodice, sa kojima je sada na sudu, pa ne želi da iznosi detalje.

- Život mi je sličan nekom romanu i ne bežim od toga, ali mirno spavam jer znam da nikoga nisam oštetio i da nikome ne dugujem - veli Vili.

PORODICA

NAŠ sagovornik kaže da su novac i ugled imali svoju cenu i da to plaća porodičnim problemima u koje je zapao:

- Mislio sam da činim dobro za sve nas što toliko radim i zarađujem, ali možda sam i pogrešio.

Ispričao nam kako je kao mladić otišao iz Popšice u svet. Najpre u Beograd, gde su mu roditelji radili na farmi pored Dunava, a onda na studije na Sorboni zahvaljujući slučajnom prijateljstu svog oca. Tamo je 1959. upoznao svoju buduću suprugu, koja potiče iz ugledne švajcarske lekarske porodice. Na njen nagovor, studije je nastavio u Bazelu, gde je i diplomirao medicinu. Zatim je radio kao lekar u klinikama i istraživačkim centrima u Bazelu, Luganu, Sent Galenu, sve do 2000. kada se penzionisao i otvorio privatnu praksu.

KRAVLjANSKA JAMA

POPŠICA je bogata termalnim vodama, a u blizini se nalazi i Manastir Svetog arhangela Gavrila iz doba Nemanjića za koji meštani veruju da je zadužbina Svetog Save. U selu Kravlje nalazi se Kravljanska jama, koja je navodno fizički povezana sa Cerjanskom pećinom, pa je izgradnja puta prvi korak u daljem planiranju razvoja turizma.

Foto privatna arhiva

- Razvio sam svoju "neural terapiju", koja nije priznata kao zvanična, već kao alternativna. Reč je o injekcijama koje podižu energiju nervima, tako bi se mogla najjednostavnije opisati. Veoma je uspešna i lečio sam ljude iz celog sveta. Nije bilo nijednog neželjenog efekta i to me je spaslo kada su protiv mene podigli optužbu da sam se bavio nadrilekarstvom. Tako da su i ove optužbe odbačene - tvrdi Perić, koji je preživeo pravu golgotu po tamnošnjim medijima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna