DIŽU KROV IZ PEPELA: Opština Stari Grad obnoviće pokrivač zgrade na Dorćolu oštećen u požaru u kom je teško povređena devojčica Minja D.

M. STANOJKOVIĆ

12. 11. 2020. u 08:51

ДИЖУ КРОВ ИЗ ПЕПЕЛА: Општина Стари Град обновиће покривач зграде на Дорћолу оштећен у пожару у ком је тешко повређена девојчица Миња Д.

Počeli radovi na zgradi u kojoj je povređena Minja D. / Foto Privatna arhiva

KROV koji je u potpunosti izgoreo zajedno sa stanom na 10. spratu u požaru koji je buknuo krajem prošlog meseca u ulici Visokog Stevana u beogradskom naselju Dorćol, kada je ozbiljne opekotine trećeg stepena zadobila petnaestogodišnja Minja D. - biće saniran.

Opština Stari grad, u saradnji sa gradskim preduzećem "Gradsko stambeno", snosiće troškove obnove. Ekipe ovog preduzeća u sredu su počele da postavljaju skele, a očekuje se da popravka krova počne u četvrtak ili petak.

- S obzirom na to da opština nema mogućnost da finansira radove na posebnim delovima zgrade, odlučili smo da stanarima pomognemo tako što ćemo popraviti krov - kaže za, "Novosti", predsednik Opštine Stari grad Radoslav Marjanović. - Pošto je krov u velikoj meri oštećen u požaru, a vremenske prilike nam ne idu naruku, morali smo što pre da počnemo sa radovima.

Veća tragedija u ovoj višespratnici izbegnuta je zahvaljujući prisebnosti i hrabrosti momaka građevinaca Pavla Gavure, Lazara Ereša, Nemanje Držajića, Nenada Jankovića i Nika Davida. Oni su zajedničkom akcijom, rizikujući svoje živote, uspeli da iz vatre izvuku petnaestogodišnju Minju D. koja je sa terase dozivala u pomoć. Ovi mladići iz Pančeva, u tom momentu su radili na zgradi prekoputa, a ni trenutak se nisu premišljali da li da uskoče u vatru.

Da njihova humanost ne poznaje granice, pokazali su i kada su odlučili da saniraju stan u kome su pre požara stanovale Minja D. i njena majka.

- Slušala je sve što sam joj govorio, bila je pribrana u tim trenucima - rekao je Pavle Gavura, za "Novosti", posle spasavanja devojčice koju je prihvatio iz požara dok se pomoću užadi spuštala sa desetog na deveti sprat višespratnice. - NJena porodica se zahvalila, dogovorili smo se da se nađemo kad sve ovo prođe. Da li sam heroj, to je najmanje važno.

Minja je zadobila teška oštećenja kože, a zahvaljujući donorima herojima Ognjenu Todoroviću (38) i njenom jedva punoletnom školskom drugu Nenadu Stankoviću, uspela je da dobije donore za operaciju transplantacije kože. Devojčica je još na lečenju u Kliničkom centru Srbije.

MINJA OPERISANA DRUGI PUT

DEVOJČICA Minja D. kako saznaju "Novosti", uspešno je, pre dva dana operisana drugi put. Reč je o vrlo kompleksnoj operaciji šake, a istovremeno joj je urađena i zamena dela transplantirane kože na mestima koja su operisana pre 10 dana. Do sada je šestoro ljudi doniralo kožu za Minjino lečenje. Narednih nekoliko dana nisu planirane operacije da bi se devojčicino stanje stabilizovalo, a potom će lekari odlučiti da li će biti potrebe za novim intervencijama i šta će se preduzimati u daljem toku lečenja kako bi se Minja uspešno oporavila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Šator

12.11.2020. 10:13

Чекај, да ли је то општинска зграда или приватно власништво станара те зграде? Ако не могу одржавати своју некретнину, зашто се не врате на село из ког су дошли ( и продају своје некретнине које су добили некада будзашто од државе која им стално нешто крива, а они само да могу упразно филозофирати)? Можда зато што на селу људима нико не поправља кров, нико не субвенционише гријање, нико не плаћа превоз!!! Или свима исто или нема никоме! Осим ако се сви у згради нису прогласили социјалним случајевима, па шта да се ради, мораш помоћи инвалиде ..