ČULI SMO VRISAK I DOTRČALI: Hrabri Pavle opisao kako je sa kolegama izvukao devojku iz zapaljenog stana

A. Z. KLISURIĆ

28. 10. 2020. u 07:12

PRAVA drama odigrala se juče u Ulici Visokog Stevana na Dorćolu u Beogradu kada je u stanu na desetom spratu buknuo požar oko 13 časova. Devojčica od 15 godina bila je zarobljena na terasi i tom prilikom zadobila je opekotine, zbog kojih je prevezena u Urgentni centar, a kasnije u Kliniku za plastičnu hirurgiju KCS. Osim nje, evakuisane su još dve osobe. Na terenu je bilo 26 vatrogasaca spasilaca sa šest vatrogasnih vozila, a tačan uzrok požara nije poznat. Prema nezvaničnim informacijama, buktinju je izazvala slavska sveća, a devojka je u tom trenutku bila u kupatilu.

ЧУЛИ СМО ВРИСАК И ДОТРЧАЛИ: Храбри Павле описао како је са колегама извукао девојку из запаљеног стана

Mladići spasioci sprečili tragediju / Foto Foto Ž. Knežević

Istinski heroji spasavanja petnaestogodišnjakinje bili su hrabri radnici sa obližnjeg gradilišta - Pavle Gavura (36) i njegove kolege Niko David (30), Nemanja Držajić (20), Lazar Ereš (30) i Nenad Janković (19), koji su krenuli u pomoć kada su čuli njene vapaje sa terase. Kako su nam ispričali, čuli su je kako sa terase doziva pomoć i da je u pokušaju da pronađe izlaz od vatrene stihije već bila zakoračila preko ograde.

- Kolege su videle požar i čule su devojku kako vrišti na terasi - ispričao nam je juče Pavle. - Odmah smo potrčali, pokušali smo da uđemo u stan, ali to nije bilo moguće. Otišli smo sprat niže i iz stana koji se nalazi na devetom spratu uspeli smo da je izvučemo. Imali smo kanap kojim sam bio vezan, a koji su momci pridržavali, a potom sam je dočekao. Tako smo je izvukli. Sve je trajalo više od 10 minuta. Drago mi je da je živa, to je najvažnije. Čuli smo da ima opekotine na skoro 60 odsto kože, ali važno je da bude dobro.

KOMŠIJE: ZASLUŽILI ORDEN

PREMA rečima očevidaca, prizor u zgradi na Dorćolu bio je zastrašujući.

- Devojka je stajala na terasi, dozivala pomoć i gorela - ispričali su nam. - Strašno je bilo gledati kako stoji zarobljena. Momci koji su došli u pomoć su pravi heroji, sreća da su bili tu i da je sprečena veća tragedija. Minut nakon što su uspeli da je izvuku iz stana počeo je da otpada plafon sa terase. Treba im dati orden, bukvalno su visili sa desetog sprata i nisu marili za svoj život samo da spasu devojku.

Požrtvovani Pavle i njegovi drugovi gotovo uglas kažu da nisu mnogo razmišljali o tome da li svoj život dovodu u opasnost. Samo im je bilo na umu kako da devojčicu otmu iz vatrene stihije.

Kako su nam ispričale komšije povređene devojke i očevici spasavanja, devojka je imala opekotine po glavi, rukama i nogama, a jakna koju je imala na sebi istopila se od toplote.

Građani koji su bili evakuisani bespomoćno su gledali borbu vatrogasaca sa stihijom. Osim stana iz kog je, kako se veruje, požar krenuo, vatra se proširila i na stambenu jedinicu u potkrovlju. Tokom gašenja požara otpadali su delovi plafona, a na travnjak ispred zgrade padali su komadi fasade. Prema svedočenju komšija požar se lako proširio jer na poslednjim spratovima ima mnogo drveta. Nekoliko starijih sugrađana koji stanuju u ovoj zgradi vatrogasci su evakuisali uplakane u pidžamama i bademantilima.

Vatrogasci sa uplašenom stanarkom / Foto Foto Ž. Knežević

 

NEDELjA POŽARA

U prošli ponedeljak vatra je buknula na terasi jednog stana na Čukarici, vatrena stihija proširila se od sveće koja se nalazila na terasi, ali srećom, povređenih nije bilo. Četiri dana kasnje požar je buknuo i na Novom Beogradu, a tom prilikom zapalila se mašina za sušenje veša, srećom ni ovde nije bilo teže povređenih. Prethodnog vikenda u Borči je nastradao Milorad P. kada je njegov dom izgoreo, a kao uzrok požara navodi se šporet na drva uz pomoć kog se grejao.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (3)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)