DOČEKALI BERBU "ZDRAVLJA U BOBICAMA": Porodica Bojana Marčete iz Žitišta obradovala se ubiranju prvih plodova aronije

Bogoljub Grujić

30. 08. 2020. u 08:13

VELIKO oduševljenje pratilo je prvu berbu plodova aronije sa plantaže koju je Bojan Marčeta iz Žitišta sa porodicom oformio u blizini svoje rodne varoši.

ДОЧЕКАЛИ БЕРБУ ЗДРАВЉА У БОБИЦАМА: Породица Бојана Марчете из Житишта обрадовала се убирању првих плодова ароније

Radostan trenutak sreće kada se plod bere / Foto B. G.

Ovde je, na lokaciji gde se nekada nalazila zapuštena njiva, koju desetak godina niko nije obrađivao, zasadio 700 stabala aronije.

- Presrećan sam jer smo počeli da ubiramo plodove ove lekovite i zdrave biljke - kaže Bojan Marčeta.

Mukotrpan je, kaže, bio posao uređivanja terena za plantažu. Od sečenja trnja, tarupiranja i oranja, pa do sadnje lucerke koja je za pet godina uspela da iskoreni šiblje koje je ružilo njivu. Tek pošto je lucerka uspešno odradila svoj posao, usledila je sadnja aronije i redovno košenje trave, kao i održavanje same biljke.

KAKO ističe, noćna mora svakog uzgajivača aronije je rutava buba, koja žestoko napada i uništava biljku, pa je silnu borbu vodio kako bi se rešio štetočine nije mimoišao ni njegovu plantažu.

- Polovinom avgusta krenula je prva berba. Od ranih jutarnjih sati, članovi moje najuže porodice i ja počeli smo da beremo aroniju, na veliko zadovoljstvo svih nas - ne krije ushićenje Bojan.

Foto B. G.

Na plantaži porodice Marčeta, na kojoj je 700 stabala aronije, za jedan dan ubrano je više od 70 kilograma ploda, koji je unapred prodat, sve do poslednje bobice.

PUNO zalaganja i težačke muke, kako kaže Bojan, potrebno je da bi se dočekao radostan momenat kada se plod bere. Kilogram "zdravlja u bobicama", kako proizvođači nazivaju aroniju, prodaje se po ceni od 250 dinara. Sa parcele od oko dva hektara i 700 zasađenih žbunova, ove godine ukupan rod je oko pola tone aronije.

U Banatu gotovo da aronije i nema, a proizvođači ovog jagodičastog voća kažu da je pod aronijom jedva sto hektara u celoj Srbiji.

VODI INFO-PORTAL

PRE avanture sa plantažom aronije, Bojan Marčeta je radio u inostranstvu. A iz velike ljubavi prema fotografiji i snimanju, bavi se i informativnim radom, i prvi je čovek lokalnog info-portala, na kojem svakodnevno objavljuje vesti i video-snimke iz Žitišta i mesta u okolini ove male srednjobanatske opštine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

Donorstvo je herojstvo