DANI KRŠTENJA RUSIJE U KIJEVU: U litiji trista hiljada vernika (FOTO/VIDEO)

M.Marković

28. 07. 2021. u 10:43

SVETOM arhijerejskom liturgijom na trgu ispred Sabornog hrama u znamenitoj Kijevskopečerskoj lavri, Ukrajinska pravoslavna crkva, koja sledi jedinstvo uprkos ranama raskola, proslavlja Svetog kneza Vladimira - utemeljivača Velike kijevske Rusije i obeležava 1033. njenog Krštenja.

ДАНИ КРШТЕЊА РУСИЈЕ У КИЈЕВУ: У литији триста хиљада верника (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: M.Marković

Ovim povodom u Kijev su, iz svih delova Ukrajine, doputovali duhovni naslednici Svetog Kneza koji je 988. godine, primajući tajnu istočne vere, krstio i rusku državu i narod.

Foto: M.Marković

Podsećanje na to vreme koje je upisano u pravoslavne duše naroda i predodredilo mu istorijsku sudbinu, započelo je molebanom kod grandioznog spomenika Vladimiru, na uzvišici sa koje se ogleda u širokom Dnjepru.

Posle molitvenog pomena, vernici su uz pesmu i čudotvorne relikvije krenuli ulicama Kijeva, do drevnog manastira, Kijevskopečerske carske lavre.

U veličanstvenoj litiji - Krsnom hodu, bili su predstavnici i Srpske pravoslavne, kao i drugih pomesnih crkava. Procenjuje se da je okupila, povezala gotovo dva kraja ukrajinske prestonice, više od trista hiljada ljudi, takođe, da je masovno okupljanje svojevrsna poruka verujućih da žele jedinstvo crkve, a nikako raskol koji je potresao Ukrajinu i koji je živa rana naroda privrženog izvorima istočnog pravoslavlja na kojima se uzdiže, neguje i brani i izvorna crkva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)