"ENIGMA" JE ZAGONETNA LJUBAV: Prigodno obeležen veliki jubilej, 70. rođendan popularnog izdanja naše kuće

D. MATOVIĆ

07. 07. 2021. u 22:48

MAJSTORI enigmatike u sredu su se okupili u vinariji "Despotika" u selu Vlaški Do kod Smedereva da obeleže veliki jubilej "Enigme" - 70 godina postojanja.

ЕНИГМА ЈЕ ЗАГОНЕТНА ЉУБАВ: Пригодно обележен велики јубилеј, 70. рођендан популарног издања наше куће

Foto V. Danilov

Došli su oni koji su utkali svoj životni vek u životni vek najstarijeg enigmatskog časopisa na Balkanu, koji već četiri decenije izlazi pod okriljem Kompanije "Novosti".

- Sedamdeset godina od tog 7. jula 1951, nije običan jubilej, već životni vek za ponos i trajanje za ugled - kazao je Nebojša Vučinić, odgovorni urednik "Enigme".

- Za hvalu je broj od desetinu hiljada prvih, vrhunskih, rekorderskih i inovativnih radova, objavljenih među više od 300.000 sastava sa stranica "Enigme" i njenih izdanja. Sedamdeset godina postojanja našeg lista su i znanje, sposobnosti, obrazovanje, energija, posvećenost... ljudi koji su u tom periodu pravili dosadašnjih 2.467 i nekoliko stotina raznih specijalnih izdanja.

Vučinić je najaktivnijim saradnicima uručio Zlatne plakete. Priznanje su primili izuzetan enigmata Miroslav Lazarević, majstor "enigmatskog peterca" Momir Paunović, urednik Dragan Lojanica, tvorac zagonetki Rešad Besničanin i saradnik Andreja Popovski, a posthumno je pripalo čuvenom enigmati Miodragu Tošiću. Svoj pečat u "Enigmu" utisnula je i čarobnica reči Gordana Jovanović Šarić.

- U "Enigmi" sam redovan saradnik od 1970. i od tada je "moja druga kuća" - kaže Gordana Jovanović Šarić.

- "Enigma" je posebna, najbolji je enigmatski list u Srbiji. Ima sve enigmatske vrste, ništa se ne radi kompjuterski, već iz naših glava. Zato su radovi kvalitetniji od drugih.

Zahvalni su Kompaniji "Novosti" na podršci koja ne samo da shvata značaj enigmatike, već i prednost posedovanja ovakvog lista u svom izdavačkom portfoliju.

Gosti su bili i nekadašnji urednici "Enigme". Među njima i Novo Tomić:

- Tri godine sam je uređivao i bio je to lep posao.  Uneo sam u ukrštenice mnoge dobre pisce, mlade glumce, slikare, kompozitore, jer se smatra da je neko poznat ako se nađe u ukrštenim rečima.

Saradnici "Enigme" obišli su Muzej vinogradarstva, a jedan od najvrednijih, Rešad Besničanin, obećao nam je da će za sledeći broj smisliti ekskluzivni "težak" anagram u čast jubileja:

- Sarađujem sa "Enigmom" gotovo četiri decenije, i to mi je više od hobija. Ona je moja velika, zagonetna ljubav.

Najstariji na balkanu

SA svojih 70 godina "Enigma" nije samo najstariji enigmatski list na Balkanu, već i treće novine po starosti u Srbiji. Od nastanka neprekidno je ili najtiražniji ili jedan od tri najtiražnija enigmatska lista u bivšoj Jugoslaviji, a kasnije u Srbiji. Čak ni u vreme bombardovanja nije preskočen nijedan broj.

Foto N. Skenderija

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024