LEPOTA KOJA ODUZIMA DAH: Evo gde će se, na Vidovdan, održati sednica Vlade Srbije (FOTO)

S. B.

27. 06. 2021. u 19:39

SEDNICA Vlade Srbije održaće se sutra, na Vidovdan, u Kruševcu.

ЛЕПОТА КОЈА ОДУЗИМА ДАХ: Ево где ће се, на Видовдан, одржати седница Владе Србије (ФОТО)

Foto: S. Babović

Članovi vlade sastaće se u velelepnom zdanju zgrade Okružnog načelstva, čija je izgradnja, po projektu arhitekte Nikole Nestorovića, počela 1900. i trajala je do 1904. godine. Kamen temeljac položio je kralj Aleksandar 1889. a svečano ju je otkrio kralj Petar 15. juna 1904. godine.

Objekat je zadržao svoju autentičnost do danas, kako u spoljašnjem izgledu tako, uglavnom, i u enterijeru. Izuzetak čine mozaici koji su naknadno dodati u svečanoj sali zdanja. U svečanoj ili Mozaik sali, kako je mnogi zovu, naknadno su postavljeni mozaici akademika Mladena Srbinovića sa zajedničkim nazivom “U slavu Kruševca”. Inspirisani srednjovekovnom istorijom Srbije i Kruševca, mozaici su postavljani u tri faze.

Prvi kompleks od 12 velikih zidnih mozaika završen je 1971. kao deo programa proslave “Šest vekova Kruševca”. Grupa od 17 mozaika na podu sale urađena je 1986. a poslednjih 16 motiva ukrasili su plafonske niše – lunete 1989. godine povodom obeležavanja 600 godina od Kosovske bitke.

Srbinović je upotpunio izgled dvorane vitražima postavljenim u prozorskim okvirima sale. U njoj se danas obavljaju venčanja i održavaju balovi i prijemi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna