NA FRESKAMA MILICA RAKIĆ I SLOBODAN STOJANOVIĆ: Slike dece - nevinih žrtava, naslikane u manstiru Vavedenje (FOTO)

V. MITRIĆ

24. 06. 2021. u 23:11

MANASTIR Vevedenja Presvete Bogorodice na Senjaku, Topčiderskoj zvezdi, od nedavno ukrašavaju nove freske.

НА ФРЕСКАМА МИЛИЦА РАКИЋ И СЛОБОДАН СТОЈАНОВИЋ: Слике деце - невиних жртава, насликане у манстиру Ваведење (ФОТО)

Foto: Printskrin Jutjub/TV Hram

Među oslikanim mučenicima je mala Milica Rakić, koja je postradala u NATO agresiji na našu zemlju, sveta mučenica Persida jasenovačka i Slobodan Stojanović, dečak koji je, umoren na najbrutalniji način, 27 jula 1992. godine. Pred očima Nasera Orića njegove horde, kada se nesrećni dečak vratio na kućno ognjište, u selo Donja Kamenica, kod Zvornika, da povede psa kućnog ljubimca, ubili su ga zverski.

Reč je o novopojavljenim mučenicima koji su se našli na divnom freskopisu te svetinje, koji je rađen poslednjih nekoliko godina

- Ovo je velika stvar -kaže akademik Dragoljub Drago Mirković, likovni umetnik iz Bijeljine, koji je uradio spomenik dečaku Slobodanu Stojanoviću, koji će biti postavljen u porti crkve u Drinjači, kod Zvornika. -Hvala beskrajno onima koji su zaslužni za ove freskopise, divnim ljudima koji su se toga setili, pre svega monaštvu te svetinje u prestonom Beogradu.

Mirković ukazuje da je ovo „sjajan primer kako sveštenstvo i monaštvo imaju osećaja i sluha za poštovanje koje ovim nevinim žrtvama ukazuje narod i moli se za njih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)