TRAŽE PAMETNA REŠENJA: UAE razvoj zasnivaju na inovativnim tehnologijama

J. Su. - S. B.

28. 01. 2021. u 15:55

SRPSKE kompanije poslednjih godina pokušavaju da dođu i do potrošača Bliskog istoka. Vrata ovog tržišta su Ujedinjeni Arapski Emirati, u kojima trenutno posluje dvadesetak naših preduzeća.

ТРАЖЕ ПАМЕТНА РЕШЕЊА: УАЕ развој заснивају на иновативним технологијама

Foto AP

Ibrahima al Darmakija, šefa Odeljenja za ekonomiju, politiku i medije Ambasade UAE u Beogradu, objašnjava da naši privrednici treba da imaju u vidu da njegova domovina namerava da postane tehnološki pametna u svim oblastima. Zato su dobrodošle kreativne ideje, inovativni projekti i savremena rešenja koja mogu da se primene u realizaciji ove vizije.

Ujedinjeni Arapski Emirati predstavljaju trgovinski, logistički i turistički centar za region Bliskog istoka, Afrike i južne Azije.

- Posmatrajući UAE u tom kontekstu možemo da kažemo da za tradicionalan oblik trgovine sigurno postoje određeni sektori u kojima srpski privrednici mogu da nađu svoje mesto, uz napomenu da takav oblik saradnje zahteva poseban kvalitet i kontinuitet u isporukama - dodaje Ibrahim al Darmakija.

Poslovni klub

U cilju podrške saradnji između privrednika iz UAE i Srbije osnovan je Poslovni klub UAE i Srbije koji okuplja najeminentnije kompanije iz dve zemlje. Klub nastoji da usmeri saradnju ove dve zemlje baš u pravcu gde postoji perspektiva za poslovanje. Ovaj klub predstavlja platformu gde će privrednici moći da dobiju pomoć i podršku ali i relevantne informacije o poslovnim mogućnostima na oba tržišta i smernice za bezbedno i uspešno poslovanje.

- Ono što je mnogo interesantnije za Srbiju i srpske kompanije je činjenica da su UAE država koja ima viziju da postane tehnološki pametna i samoodrživa u svim aspektima, od ekoloških rešenja, čistih i obnovljivih izvora energije, pametnih gradova, razvoja visokih tehnologija, elektronske uprave i održivih rešenja u energiji, proizvodnji hrane, snabdevanju vodom, zdravstvu... Naravno, mora se uzeti u obzir da je tržište Emirata sofisticirano i izbirljivo i da je konkurencija ogromna ali za dobra rešenja i tehnologije postoji veliko interesovanje lokalnih kompanija, kako državnih tako i privatnih, kao i razvojnih fondova koji su spremni da plasiraju kapital za unapređenje i razvoj ovakvih projekata.

Ibrahim al Darmaki, Foto Privatna arhiva

I kada se govori o tradicionalnoj trgovini i izvozu robe na tržište Emirata, bilo da je namenjena krajnjem kupcu na tlu Emirata ili daljem re-eksportu, zahtevi tržišta su prilično visoki. Traži se izuzetan kvalitet, određene količine i precizni rokovi isporuke. A konkurencija je velika.

- Međutim, perspektiva za saradnju postoji u poslovanju na teritoriji UAE kroz osnivanje kompanije i uspostavljanju proizvodnje na tlu Emirata - smatra Ibrahim al Darmakija. -

Prednosti ovakve saradnje su pre svega veoma jednostavne procedure za osnivanje kompanije preko elektronske uprave i različitih platformi koje je država kreirala u cilju olakšavanja poslovanja. Posebno atraktivni su podsticaji koji su dostupni za poslovanje u slobodnim zonama, ali i visoko razvijena transportna infrastruktura i logistika što omogućava brz i jednostavan pristup regionu Afrike, Bliskog istoka, Azije ali i celog sveta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni