UMERENI OPTIMISTI: Pitali smo privrednike šta očekuju u 2021. godini

J. Su. - S. B.

28. 01. 2021. u 11:11

IAKO će poslovna 2021. biti godina puna izazova i nesigurnosti zbog globalne zdravstvene krize i neizvesnosti stavljanja pod kontrolu pandemije kovida 19, domaći privrednici su umereni optimisti i očekuju nastavak ulaganja, nova zapošljavanja, otvaranje tržišta, efikasniju regionalnu saradnju i veće benefite od mini-šengena.

УМЕРЕНИ ОПТИМИСТИ: Питали смо привреднике шта очекују у 2021. години

Foto Privatna arhiva

- Pred nama je još jedna teška godina. Ostaje da se nadamo da će pandemija kovida 19 posustati do kraja prvog kvartala i da će se život polako vraćati u normalu. To bi značilo i postepeno otvaranje tržišta, povećanu tražnju, veće upošljavanje proizvodnih kapaciteta, znatno veći plasman proizvoda na domaćem i stranom tržištu, bolju likvidnost - kaže Slađan Disić, generalni direktor "Simpa".

U ovoj velikoj domaćoj kompaniji očekuju i stabilniju turističku sezonu, kao i da će investitori nastaviti započete investicije i realizovati nove u turizmu i ugostiteljstvu.

- To bi nam omogućilo da nastavimo poslove opremanja enterijera hotela u zemlji i inostranstvu, Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Irskoj. Očekujemo i da Mini Šengen u ovoj godini funkcioniše u punom kapacitetu i omogući brži protok ljudi, robe i kapitala, sa znatno manjim troškovima - ističe Disić.

Podseća da je u okviru "Simpo grupe" u toku rekonstrukcija i modernizacija Fabrike tapetarskih proizvoda - garnitura, koja će u 2021. zapošljavati 80 radnika i oko 35 novih u narednoj.

Vrednost investicije je preko 1,2 miliona. Do kraja godine, Disić najavljuje i investicije od 500.000 evra u maloprodajnu mrežu koja broji 50 objekata u zemlji i inostranstvu, kao i u transportna vozila za razvoz robe do krajnjih kupaca vrednu 300.000 evra. Počeće i rekonstrukcija i modernizacija proizvodnih kapaciteta u Vranju, Bujanovcu, Preševu i Surdulici.

- Početak i dinamika realizacije investicija zavisiće od daljeg toka pandemije kovida 19 i normalizacije tržišnog poslovanja - objašnjava Disić.

- Plan je, kaže, zapošljavanje novih 50 radnika u proizvodnji i prodaji.

U kompaniji "Enerdži net", koja ove godine obeležava tri decenije poslovanja u oblasti grejanja, hlađenja, ventilacije i uređenja prostora, ističu da i pored velikih izazova sa kojima se suočila domaća privreda, oni idu putem uvođenja inovacija, novih proizvoda, usluga i rešenja, kao i unapređenja poslovanja.

- Shvatili smo da u ovim dinamičnim i nepredvidivim okolnostima, sposobnost da učimo brže od konkurencije i da se bolje prilagodimo novim uslovima na tržištu, mogu biti jedina održiva konkurentska prednost. Cilj nam je proširenje asortimana i razvijanje novih industrijskih pravaca, zasnovanih na savremenim tehnologijama, koje će doneti održivi razvoj i bolju energiju okruženja u kome poslujemo - govori Goran Jevtić, direktor "Enerdži neta".

Novi pravci poslovanja donose i potrebu za novim kadrovima, pa je tako od prošle godine, tim ove kompanije uvećan za više od 20 članova, među kojima su i učesnici programa "Moja prva plata", a u planu je da se trend rasta nastavi u 2021.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)