BRISEL HOĆE DA OKRENEMO LEĐA RUSIJI I KINI: Nova metodologija u pregovorima Srbije sa EU predviđa i usklađivanje spoljne politike

D. MILINKOVIĆ

10. 05. 2021. u 09:00

BRISEL je prošle nedelje dao zeleno svetlo za primenu nove metodologije u pristupnim pregovorima za Srbijom, koja će grupisati 30 poglavlja u šest oblasti i zemlji kandidatu za članstvo olakšati put ka EU.

БРИСЕЛ ХОЋЕ ДА ОКРЕНЕМО ЛЕЂА РУСИЈИ И КИНИ: Нова методологија у преговорима Србије са ЕУ предвиђа и усклађивање спољне политике

Zgrada Evropske unije / Foto AP

U tzv. klasterima, čije će otvaranje ići postepeno nalaze se vladavina prava, tržište, ekonomija, zelena agenda i povezivanje, poljoprivreda i resursi, ali i spoljni odnosi. U poslednjem, Srbija će imati i najteži zadatak, da uskladi spoljnu politiku sa Briselom, a pre svega da okrene leđa Rusiji i Kini.

Metodologija je nova, ali uslov stari. S tim što je u poslednje vreme podignut u sam vrh liste uslova Evropske unije prema našoj zemlji.

Ono što je do sada, koliko-toliko, uvijano u umeren diplomatski rečnik - da pre članstva Srbija uskladi spoljnu politiku sa EU - potpuno je raspakovano prilikom poslednje posete predsednika Aleksandra Vučića Briselu.

Naime, evropski šef diplomatije Đozep Borelj otvoreno je poručio da mnoge zemlje EU zahtevaju, i to odmah, veću usklađenost spoljne politike Beograda sa stavovima Brisela, pogotovo kada je reč o restriktivnim merama.

Slične izjave, inače, daju i drugi evropski zvaničnici, posebno nakon što je EU uvela nove sankcije Rusiji, Kini i Mjanmaru. Da Brisel namerava da stvori što širi front u okršaju koji je započeo sa Pekingom i Moskvom, i da u njemu želi i Srbiju, smatra i diplomata Zoran Milivojević:

- Izjava Borelja ukazuje da pritisci na našu zemlju po ovom pitanju već postoje i da će biti sve jači. Ovakvu politiku pre svih kreiraju baltičke zemlje i Poljska, a na istoj liniji su i Holandija i Danska. S druge strane Italija i Austrija zastupaju mekši stav prema Rusiji i smatraju da sa Moskvom, pre svega, treba razgovarati, jer bez saradnje sa ovom državom nema ni stabilne Evrope. Predsednik Vučić je jasno poručio da odnose sa Rusijom i Kinom nećemo dovoditi u pitanje - kaže Milivojević za "Novosti".

"TROJANSKI KONJ"

ZEMLJE koje najviše insistiraju na "tvrdom" pristupu Brisela prema Srbiji, kada je reč o našoj saradnji sa Rusijom, to čine najviše iz straha da ćemo mi biti, kako kažu, "trojanski konj" Moskve u EU - kaže nam Igor Novaković iz ISAK fonda. On ukazuje i da su te zemlje do sada kočile završetak izveštaja o skriningu za poglavlje 31. Skrinig je okončan pre gotovo sedam godina, a postojeći nacrt je zastareo.

On jedino, bar zasada, vidi prostor u povećanju procenta usklađenosti naše zemlje sa deklaracijama EU, o čemu je govorio i Vučić. Međutim, malo je verovatno da će Srbija podržati bilo kakva dokumenta Brisela u kojima se osuđuju Moskva i Peking.

Potpredsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić poručuje da nije realno očekivati da procenat usklađenosti, koji je sada 52 odsto, dramatično poraste u skorije vreme:

- Ali, potrebno je da se podrže sve evropske deklaracije i odluke koje nisu u suprotnosti sa strateškim opredeljenjima Srbije. Krajnje je vreme i da dobijemo izveštaj sa skrininga iz 2014. i šansu da konačno otvorimo poglavlje 31 koje pokriva oblast zajedničke spoljne i bezbednosne politike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (17)

Stari Beograđanin

10.05.2021. 09:26

Tu je bar rešenje sasvim jednostavno- pod hitno okrenuti leđa ucenjivačima iz Brisela koji su i tako i tako pod čizmom Nemice Angele Merkel i njene prijateljice fon der Lajen. Njih dve Rusiju ne mogu ni da vide iako iterkako nemačka privreda ali i drugih EU članica, zavisi od ruskog gasa. Uz njih je, naravno, i Angelin potrčko Francuz Matron. Kada se posle odlaska sa vlasti Angele i skidanja sa pozicije fon der Lajen preostali u Briselu malo "ohlade" -onda pokušati za 4, 5 godina nove pregovore. Pa ako hoće -hoće, ako neće- nikome ništa, i druge države odlično žive i bez diktata iz Brisela- npr. Švajcarska itd.

Boki

10.05.2021. 09:34

Ovo je samo šarena laža, poenta je da Srbija okrene leđa Rusiji i Kini u zamenu za apsolutno NIŠTA,eventualno tapšanje po leđima. Razumem i evrofile, ali treba biti racionalan, približavanje u EU uz visoku cenu gubitka političke i druge podrške pomenutih, Srbima ne donosi apsolutno NIŠTA. Upropaštavanje jedinstvene situacije u kojoj imamo koristi, što se odlično videlo kroz vakcinaciju. Da ne govorim o opasnosti za političko uništenje Republike Srpske (bez jake diplomatske zaštite), i potom neizbežno raseljavanje tog naroda odatle, šta mislite imamo li kapaciteta za još najmanje pola miliona izbeglica?

Nepravda

10.05.2021. 09:57

Sramotna je ta Evropa koja non-stop ucenjuje Srbiju.Tragikomično je da je primila one države, koje po kriterijima koje traže od Srbije ,ne bi nikad postale njene članice.

toti

10.05.2021. 10:00

Ucenjivanje Srbije,da za ulazak u EU Srbija mora da se odrekne prijateljstva sa Rusijom i Kinom ne dolazi u obzir.Srbija je više puta prevarena od strane EU,pa je donosila odluke koje kasnije nisu ispoštovane.Zato,ako je je uslov Rusija,Kina pa i Kosovo,hvala ne trba nam takva organizacija koja uslovljava demokratski put Srbije.I bez njih smo na dobrom putu i jači po svim parametrima od zemalja članica.

Bonaparta

10.05.2021. 10:19

Da li će neko iz naše vlasti konačno da postavi pitanje toj istoj EU kada će javno da se odrekne i kažu da zaključci doneti u Bratislavi 2000 god.u tački 7 stoji "SRBIJI TRAJNO /znači n i k a d a/ ne treba dozvoliti ulazak u EU niti evroatlanske alijansu /čitaj NATO ili preciznije 4 rajh koji smo porazi u prvom i drugom ratu/.

djordjino94

10.05.2021. 10:49

Zapadni sizofreni, da slusamo i budemo sluge onima koji su nas bombardovali i ubijali, a sutnemo one koji nam pomazu i brane nas od zlocinaca. Nikada.

stojan

10.05.2021. 11:41

Nikad to! Zar da se sav trud i investiranja baci radi onih koji su nam ubili vise od 3000 ljudi i naneli nesagledive stete. Kina i Rusi nisu i nece nikada bacati po bilo kome, uranijum. Ovi zaista nemaju obraza ni stida.

crniDjordje

10.05.2021. 11:55

Evropskoj Uniji treba reci tek kad Srbija udje u EU da se uskladi vanjska politika.Oni hoce pre ulaska da nas posvadjaju sa prijateljima,a nas onda da ucenjuju.Toliko su nemoralni i providni.

Pera

10.05.2021. 11:59

U eu nećemo nikada ući to je i laiku jasno a ideju ulaska koriste za novi oblik uništavanja srbije nastavak bombardovanja ! Imaju hiljade svoih fabrika u rusiji i kini a od nas traže da raskinemo sa prijateljima naravno to i traže da bi unistavali srbiju ! Eu će se s vremenom raspasti jer je njen osnivač van evrope a eu je u funkciji vkadanja tog osnivača evropskim državama identično kao jugoslavija savezna vlast uništavala srbe i promovisala hrvate slovence albance makedonce izmišljala nove nacije radi sopstvene vladavine tako stvaraju kadrove unije koi su neprijatelji nacionalnih kadrova država članica! To je oblik kolonizacije nacija evrope!