BEZ NOVIH POGLAVLJA DO KRAJA 2020: Ministri spoljnih poslova EU nisu u utorak usvojili zaključke o zapadnom Balkanu

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Brisela

08. 12. 2020. u 19:32

SRBIJA do kraja ove godine neće otvoriti nijedno pregovaračko poglavlje. Ministri spoljnih i evropskih poslova EU nisu u utorak na Savetu za opšte poslove u Briselu usvojili redovne godišnje zaključke za proširenje koji se tiču Zapadnog Balkana.

БЕЗ НОВИХ ПОГЛАВЉА ДО КРАЈА 2020: Министри спољних послова ЕУ нису у уторак усвојили закључке о западном Балкану

Arhiva Novosti

Zapelo je, kao što se i očekivalo, oko bugarskih zahteva u vezi s makedonskim shvatanjem istorije i jezika. A zbog ovih bilateralnih razračunavanja Sofije sa Skopljem, blokirani su svi.

- Delimo vaše razočaranje. Ali otvaranje poglavlja nije poklon Brisela, niti zavisi od Berlina, već od ostvarenog napretka. Savet je zaključio da uslovi nisu dovoljno ispunjeni za otvaranje novih poglavlja. Ako u centralnim pitanjima, kao što su pluralizam medija, sloboda izražavanja, regionalno pomirenje, nezavisnost pravosuđa, bude napretka, brzo možemo da otvorimo nova poglavlja. Nadamo se da ćemo sledećih dana, a najkasnije tokom portugalskog predsedavanja, moći da ostvarimo potreban napredak - istakao je u utorak nemački državni sekretar za evropske poslove Mihael Rot.

U već pripremljenim nacrtima zaključaka, koji nisu usvojeni, Srbija je, između ostalog, pohvaljena za sveobuhvatni napredak u pristupnim pregovorima, za prihvatanje nove pregovaračke metodologije, ekonomske reforme, učešće u mirovnim misijama. Konstatovano je i da napredak u oblasti vladavine prava nije bio dovoljno brz, traži usaglašavanje sa spoljnom i viznom politikom EU...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)