SNAGA PRIJATELJSTVA SRBIJE I KINE: Važan sastanak - Vučić i Čen Bo razgovarali o infrastrukturnim projektima

Tanjug

03. 05. 2021. u 12:14

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ambasadorkom Narodne Republike Kine Čen Bo, sa kojom je razgovarao o strateškoj saradnji između dve zemlje, o postojećim i novim infrastrukturnim projektima.

СНАГА ПРИЈАТЕЉСТВА СРБИЈЕ И КИНЕ: Важан састанак - Вучић и Чен Бо разговарали о инфраструктурним пројектима

Foto: Printscreen

Predsednik Vučić je istakao izuzetnu dinamiku u saradnji između Srbije i Kine koja je zasnovana na međusobnom poverenju i uvažavanju, kao i na stabilnoj ekonomiji i strateškom planiranju koji za cilj imaju dugoročne projekte na nacionalnom i regionalnom nivou.

Vučić je posebno istakao da je prijateljstvo dve zemlje, utemeljeno i na doslednom poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije i politike „jedne Kine“, kao i na borbi za očuvanje principa međunarodnog prava, što je od ključnog značaja za očuvanje stabilnosti na globalnom nivou.

Predsednik Vučić je podsetio da je Kina treći najveći trgovinski partner Srbije, kao i da investicije ove zemlje u Srbiju beleže stalan i snažan rast, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

Sagovornici su razmotrili i detalje u vezi sa komercijalnim ugovorom za izgradnju deonice auto-puta od Požege do Boljara, koja predstavlja izuzetan izazov za građevinare, budući da će biti duga 107 kilometara i da će imati 97 mostova i veliki broj tunela, što je čini izuzetno zahtevnom.

Predsednik Vučić i ambasadorka Čen su razgovarali i o novim infrastrukturnim projektima, poput izgradnje Sektora C beogradske obilaznice na auto-putu E-70/E-75 na deonici Bubanj Potok-Vinča-Pančevo, kao i o izgradnji koridora Požarevac-Gradište-Golubac. Sagovornici su razmotrili i status radova na velikom broju infrastrukturnih projekata koji su u toku.

Predsednik je posebno izrazio očekivanje da će nakon već uspešno realizovanih velikih projekata, doći i do novih investicija poput projekata kao što su HBIS u Smederevu, Ziđin u Boru, Šangdong Linglong u Zrenjaninu, Mint Automotiv u Loznici i Meitu u Obrenovcu.

Posebna tema razgovora bio je i jedan od najvećih komunalnih infrastrukturnih projekata revitalizacije i izgradnje kanalizacione mreže sa fabrikom za prečišćavanje otpadnih voda u 65 lokalnih samouprava u Srbiji, čime će se u značajnoj meri odgovoriti na ekološke izazove, ali i unaprediti kvalitet života građana Srbije.

Ambasadorka Čen je navela da će se izuzetna saradnja između Srbije i Narodne Republike Kine nastaviti još intenzivnijim tempom, te da će fokus obe zemlje ostati na borbi protiv pandemije i na ekonomskom rastu, kao i na infrastrukturnom i ekonomskom povezivanju kroz veliki broj inicijativa i projekata.

Predsednik Vučić je još jednom zahvalio ambasadorki Čen Bo na spremnosti da redovno razgovara o daljem unapređenju saradnje između Srbije i Kine, kao i na velikoj pomoći njene zemlje u najtežim vremenima za Srbiju.

Pri čemu je posebno istakao činjenicu da je NR Kina do sada isporučila tri miliona vakcina kompanije „Sinofarm“, čime je naša zemlja uspela da imunizuje veliki broj građana i sačuva mnoge živote.

Vučić je izrazio uverenje da će predsednik i veliki prijatelj naše zemlje Si Đinping ponovo posetiti Srbiju čim to uslovi budu dozvolili, te da će ta poseta još jednom potvrditi snagu prijateljstva i međusobnog uvažavanja između Srbije i Narodne Republike Kine, kaže se u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (26)

Blaza

03.05.2021. 12:56

Završni dogovori pred potpisivanje ugovora o autoputu Požega-Boljare. Obećanja se ispunjavaju predviđenim redosledom, Srbija nezaustavljiva na putu napretka.

HadziSnezana

03.05.2021. 13:14

Srbija i Kina nastavljaju dobru saradnju kroz zajedničke infrastrukturne projekte. Kina je svoje iskreno prijateljstvo prema Srbiji pokazala mnogo puta do sada i pomogla kad nam je bilo najteže u borbi sa koronom.

petra

03.05.2021. 13:21

Kina je često investitor ili partner u mnogim radovima koji se trenutno rade u našoj zemlji, uvek možemo da računamo i na njihovu pomoć u ovoj borbi protiv epidemije

Milica

03.05.2021. 13:27

Čelično prijateljstvo Srbije i Kine, jača iz godine u godinu. Ponosni smo sto nam je jedan ovakav ekonomski gigant podrska! U buducnosti ocekujemo da se nastavi uspesna saradnja.

Milica

03.05.2021. 13:28

Uspešna saradnja dve zemlje traje već godinama. Značajna pomoć Kine u infrastrukturnim projektima Srbije ce se nastaviti i u buducnosti, sto je sjajna vest.