PREDSEDNIK U BRISELU: Važni razgovori u Briselu se nastavljaju! (FOTO/VIDEO)

D. M.

26. 04. 2021. u 08:05 >> 17:18

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić započeo je juče dvodnevnu posetu Briselu, gde će imati odvojene susrete sa najvišim zvaničnicima Evropske unije, sa kojima će razgovarati o budućnosti naše zemlje i nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

ПРЕДСЕДНИК У БРИСЕЛУ: Важни разговори у Бриселу се настављају! (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Printskrin

15:19 Obraćanje medijima

Pitanja novinara

"Non pejper"

- Ja nisam video taj fantomski dokument. Čuo sam za njega - rekao je Borelj. On je takođe naglasio da podržava nedeljivost Bosne i Hercegovine.

- Nisam pričao sa premijerom Janšom, ako to pitate - rekao je Vučić odgovarajući na pitanje o "non pejperu".

- Uvek sam otvoren za sve vrste debata, ali mi smo u potpunosti fokusirani na naš ekonomski progres i na naš put ka EU. Takođe, podržavamo integritet Bosne i Hercegovine i integritet Republike Srpske u okviru BiH.

-Nisam video nikakv papir i ne mogu da lažem i lažno optužujem bilo koga - zaključio je Vučić.

- Važni razgovori u Briselu se nastavljaju! - objavljeno je na Instagram profilu budućnostsrbijeav.

Vašingtonski sporazum

Govoreći o Vašingtonskom sporazumu, nadamo se da će i druga strana raditi na dogovorenim.

– Što se tiče Vašingtonskog sporazuma, nadamo se da će druga strana doprineti rešavanju tog problema, ali nismo videli nikakve reakcije sa njihove strane. Mi ništa od tih pravila nismo prekršili, videćemo šta će druga strana uraditi. Dijalog Beograda i Prištine pod okriljem EU je od najveće važnosti – poručio je predsednik.

Nova poglavlja

– Za nas je važno da se dijalog nastavi jer je to jedini način da se razreši jedna teška situacija. Što se tiče otvaranja i zatvaranja novih poglavlja, pre bih rekao da je to birokratska stvar – rekao je Borel.

– Danas je specijalan dan za nas, to nije samo o infrastrukturnim projektima, to je ponovni početak nečega, kreiranje nove atmosfere – rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić

- Prvo želim da kažem da smo u poslednjih deset godina uspeli da povećamo trgovinsku razmenu za 2,5 puta. To pokazuje značaj EU zemalja za srpsku ekonomiju.

- Glavne teme su bili dijalog Beograda i Prištine, kao što je uvek slučaj.

Predsednik je naglasio da smo mi uvek posvećeni dijalogu i stvaranju boljih uslova za kompromis.

On je istakao i da se nada da će Priština imati istu posvećenost.

Druga tema razgovora sa Boreljom su bila pravna pitanja vezana za pristup Srbije Evropskoj uniji - rekao je predsednik.

Predsednik je najavio da će Srbija sa Evropskom unijom izgraditi brzu železnicu od Beograda do Niša i od Niša do Severne Makedonije.

On je istakao da je ovo prekretnica za Srbiju.

- Ovo su sjajne vesti za Srbiju. Ponosan sam što sam Srbin u Briselu danas - rekao je Vučić.

- Ovo će biti veoma značajno za Srbiju, ne samo u putničkom i turističkom smislu, već će ovo biti značajna veza Srbije sa svim delovima sveta i Evrope. Uskoro ćemo imati i auto-puteve nove i siguran sam da će to biti dobro za naše građane kako za turizam, tako i za nove poslove - rekao je Vučić i dodaje da je ponosan što je predsednik Srbije i što u svoju zemlju danas donosi ovako važne vesti.

- Zaista velika, velika količina novca koja će se sliti u Srbiju sada, i zaista vam hvala na tome. Ne mogu više biti zahvalniji od ovoga što sada radimo i pravimo za Srbiju. Hvala vam na prilici da danas budem ovde sa vama u Briselu - rekao je Vučić za kraj.

Žozep Borelj

Borelj je istakao da je sa predsednikom, između ostalog razgovarao i o dijalogu Beograda i Prištine koji će se, prema njegovim rečima nastaviti u maju.

 Moram da kažem da predsednik Vučić svemu ovome pridaje dosta pažnje i to je ono što je neophodno da bi se došlo do rešenja između Beograda i Prištine, ali moram da naglasim da Vučić radi i na odnosima sa EU, kao i svim uslovima čije će ostvarenje dovesti do toga da Srbija uđe i EU - rekao je Borelj i dodaje da se nada da će u budućnosti još više unaprediti saradnju između Srbije i EU.

Borelj je najavio i novu rundu razgovora Beograda i Prištine, koja se, po njegovim rečima, očekuje 11. maja.

12:45 Predsednik se sastao sa Žozepom Boreljom 

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, sastao se danas sa šefom diplomatije EU, Žozepom Boreljom.

Prvi deo sastanka Vučića i Borelja odvija se "u četiri oka", a zatim se prelazi na radni ručak koji je u čast visoke delegacije iz Beograda organizovao šef diplomatije EU.

Očekuje se da Vučić i Borelj oko 14:45 zajedno obrate medijima u Briselu.

Izvori iz Evropske službe za spoljne poslove navode da će se tokom današnjeg sastanka razmotriti mogućnosti za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Foto: Printskrin

Dodaje se da je EU, kao glavni posrednik u dijalogu, spremna da "već danas" sedne ponovo za sto u Briselu.

Naglašava se i da EU prepoznaje "spremnost i kontruktivnost" Beograda u procesu normalizacije odnosa, a da se se i dalje čeka na jasan stav novih vlasti u Prištini.

Nakon sinoćenjeg sastanka sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom, predsednik Vučić je ponovio spremnost Srbije da nastavi sa dijalogom i ocenio da je moguće da do sredine maja dođe do novog sastanka predstavnika Beograda i Prištine u Briselu.

10:56 Sastanak sa Oliverom Varhejiem

Predsednik Republike Srbije se sastao sa komesarom Evropske unije za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varhejiem.

Primena nove metodologije pristupanja u cilju ubrazanja EU puta Srbije i realizacija infrastrukturnih projekata u Srbiji i regionu teme su razgovora predsdnika Srbije sa komesarom za proširenje EU.

Oliver Varheji je najvio da je Evropska komisja spremna da radi na ubrzanju evropskog puta Srbije. On je izneo ocenu da su i vlasti u Beogradu spremne da rade naporno na bržem kretanju zemlje ka članstvu u EU.

Varheji instira i na važnosti realizacije evropskog Ekonomsko investicionog plana za Zapadni Balkan, vrednog 9 milijardi evra, kojim bi se podržali infrastrukturni i drugi razvojni projekti u Srbiji i regionu.

Istovremeno, komesar za proširenje u više navrata je pohvalio Srbiju za odlučne rezulatate u kampanji vakcinacije i pomoći koju je u vakcinama pružila drugim zemljma regiona. 

10:12 Vučić se sastao sa Ursulom fon der Lajen

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, sastao se u Briselu sa predsednicim Evropske komisije, Ursulom fon de Lajen, sastanak dvoje najviših zvaničnika Srbije i EU je u toku u zgradi Berlamon, sedištu Evropske komisije.

 

Na agendi razgovora je ubrzanje evrointegracionog puta Srbije kroz primenu nove metodologije pristupanja kao i kroz ubrznaje reformskih procesa, a naročito napretka valdavine prava u Srbiji.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, juče je najavio da se sa fon der Lajen razgovarati i o realizaciji ”najvećeg ikada infrastrukturnog projekta” koji bi uz pomoć EU trebalo da se realizuje i ”promeni” Srbijiu.

Vučić je uoči puta u Brisel rekao da ne očekuje pritiske već razgovore o budućnosti Srbije. Predsednik se najpre sastao sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Posle večere i razgovora sa Lajčakom, Vučić je izjavio da razume sve poruke koje svojim izjavama i delima šalje Aljbin Kurti, od glasanja na izborima u Albaniji, do zahteva o ratnoj odšteti od Srbije, ali da to nikako nije konstruktivan pristup, kao i da tim porukama nije fasciniran. Na pitanje koje su njegove pozicije i cilj Aljbina Kurtija, odgovorio da ne mora on ništa da objašnjava i da napada Kurtija.

- Glasate u Albaniji. Dobar signal. Jasno je svima. I nama i u svetu, šta želite da kažete. Kažete da želite ratnu odštetu od Srbije, razumeli smo šta želite da kažete. Kažete da ćete podneti tužbu za genocid, iako ne možete jer niste suverena država, možda preko Albanije, ili neke treće zemlje, jasna nam je i ta poruka - rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, ako neko želi da kaže da je to konstruktivan pristup - nije, ali dodaje da ipak zbog toga ne bi trebalo da se previše sekiramo.

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

- Imamo mnogo da radimo, da uradimo za zemlju. Osim energetike, ne vidim da imamo ozbiljnijih problema. I po pitanju bezbednosti našeg naroda i drugih stvari - rekao je Vučić. - Za nas je važno da garantujemo sigurnost i bezbednost za naše ljude, da rešavamo probleme i danas sam insistirao na ispunjavanju obaveza iz Briselskog sporazuma. To je Zajednica srpskih opština i, razume se, sloboda kretanja, protoka ljudi, robe, usluga. Današnji dan je veoma važan, razgovaraćemo o regionalnim odnosima i vladavini prava, o onome što smo uradili u prethodnih mesec dana, mislim da smo pokazali značajan napredak u mnogim oblastima.

Predsednik Srbije izjavio je sinoć da su sa EU započeti razgovori o veoma velikim infrastrukturnim projektima koji će potpuno promeniti Srbiju. Vučić je rekao ne može da sakrije uzbuđenje zbog te, kako je rekao, veoma važne teme o kojoj će sutra razgovarati sa evropskim zvaničnicima u Briselu.

PROJEKTI I EVROINTEGRACIJE

NA agendi razgovora u Briselu su primena nove metodologije na ubrzanju pristupnog procesa Srbije, razvojni projekti predviđeni evropskim ekonomsko-investicionim planom, ali i borba protiv pandemije i strategija vakcinacije u regionu za koju je Srbija pohvaljena od zvaničnika i javnosti. Trebalo bi da budu utanačeni i detalji nastavka dijaloga Beograda i Prištine, sredinom maja.

- Uzbuđen sam i ne mogu da sakrijem osmeh. Već smo počeli određene razgovore sa evropskom delegacijom i EK, i ako Ursula fon der Lajen bude odobrila, reći ću vam danas da smo ugovorili sa Evropljanima jedan od najvećih infrastrukturnih projekata ikada za Srbiju.

- Srbiji dobro ide evropskim putem i biće ubrzanja evropskog procesa - kazao je Vučić.

Kako saznajemo, Vučić će se danas najpre sresti sa predsednicom EK Ursulom fon der Lajen, a zatim i sa komesarom EU za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem. Nakon tet-a-tet sastanka sa Đuzepom Boreljom, visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku ugostiće srpskog predsednika i na ručku. U briselskoj agendi je i susret sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom, a posetu sedištu EU, šef srpske države završiće radnom večerom sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (70)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije