PRIŠTINA OPET PREKRŠILA SPORAZUM: Vade se na koronu da zabrane posete, a Brisel ćuti

D. R. ĐORĐEVIĆ

17. 04. 2021. u 08:05

OD početka ove godine vlasti u Prištini su barem pet puta zabranile ulaske iz centralne Srbije na teritoriju Kosmeta, kršeći tako sporazume o slobodi kretanja i o posetama zvaničnika.

ПРИШТИНА OПЕТ ПРЕКРШИЛА СПОРАЗУМ: Ваде се на корону да забране посете, а Брисел ћути

Foto: Arhiva "Novosti"

Na meti njihove diskriminacije nisu više samo političari, već i sportisti, novinari, humanitarci...

Najnoviji primer je rampa za direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića koji je u petak i danas trebalo da poseti Pokrajinu, za šta su kao izgovor kosovske vlasti našle "situaciju sa virusom korona".

- Apsurdno je pozivanje na epidemiološku situaciju na KiM, jer o pandemiji nisu razmišljali kada smo želeli da vakcinišemo građane sa KiM ili kada je Beograd imao najbolju nameru da donira određeni broj vakcina Prištini, nego se kovida u Priština sete kada hoće da zabranjuju posete - naveo je Petković, dodajući da je on, kao i njegov tim, primio obe doze vakcine protiv kovida 19.

Petković je u Zvečanu trebalo da uruči ključeve 12 novoizgrađenih stanova, a u Gračanici da poseti Luku Dimitrijevića (19) koga su u sredu uveče pretukla trojica Albanaca.

- Ne znam šta razmišljaju Kurti i vlada Prištine kada glavnom pregovaraču zabranjuju ulazak. Ovo je direktno kršenje svih sporazuma postignutih u Briselu, posebno onih kojima se reguliše sloboda kretanja, ali je i jasna poruka Beogradu da u političkim liderima u Prištini nema iskrenog sagovornika za dijalog i politiku koja je okrenuta budućnosti - rekao je Petković, koji je naveo da su o potezu Prištine obaveštene sve relevantne institucije.

Foto Tanjug

Prethodno, Petkoviću je ulazak na KiM zabranjen i 14. januara, kada je nameravao da obiđe poplavljena područja u srpskim sredinama i da ugroženim domaćinstvima uruči humanitarnu pomoć. Portparol EU Peter Stano tada je rekao da je poseta direktora Kancelarije za KiM bila najavljena na "odgovarajući način, u skladu sa modalitetima koje su dogovorile obe strane", ukazujući da taj sporazum ne treba politizovati.

Prema dogovorima iz Brisela, od 1. decembra 2014. godine, na snazi je procedura koja važi za posete zvaničnika i koja predviđa da svaka strana imenuje po jednog koji može redovno da ide u posete, po pojednostavljenim pravilima. Sa srpske strane određeno je da to bude direktor Kancelarije za KiM i za njegov dolazak dovoljno je da se Prištini dostave logističke informacije kako bi se omogućila priprema posete.

Za dolazak na KiM predsednika, premijera, zamenika premijera, predsednika Skupštine i ministara unutrašnjih poslova, spoljnih poslova i odbrane, procedura je drugačija i podrazumeva da se obaveštenje oficiru za vezu uputi najmanje 72 časa unapred i da se eventualni prigovori saopšte u roku od 48 časova. Ako u tom roku nema odgovora, smatra se da je poseta odobrena.

Foto: Fejsbuk/Rukometni klub Arilje

KOME JE SVE USKRAĆEN DOLAZAK

* 28. februara 2021. - članovima rukometnog kluba Arilje koji su krenuli na meč sa RK Trepča u Kosovskoj Mitrovici

* 28. januara 2021. - pomoćniku direktora Kancelarije za KiM Igoru Popoviću, bez obrazloženja

* 18. februara 2021. - na Jarinju ekipi RTS-a saopšteno da ne može da uđe na KiM

* 16. januara 2021. - lideru SDP Rasimu Ljajiću koji je hteo da prisustvuje obeležavanju treće godišnjice ubistva Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici

* 27. decembra 2020. - Miloradu Arlovu, predsedniku banjalučkog Odbora za pomoć Srbima na KiM, koji je hteo deci sa KiM da uruči novogodišnje paketiće i novčane stipendije

* 23. novembra 2020. - Delegacija grada Beograda, predvođena zamenikom gradonačelnika Goranom Vesićem zaustavljena na Jarinju uz obrazloženje da Vesićev dolazak na KiM "predstavlja opasnost po bezbednost Kosova".

Foto: Tanjug

ROK ZA SUDIJE I VERSKE POGLAVARE

KADA je reč o većini ministara, potpredsednicima Skupštine, direktorima kancelarija Vlade i bezbednosnih agencija, predsednicima Ustavnog i Vrhovnog suda, javnom tužiocu, kao i svim drugim koji imaju fizičko obezbeđenje, recimo, verskim poglavarima, njihove posete moraju da se najave najmanje 48 časova unapred. Prigovori moraju da stignu u roku od 24 časa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda