"NOVOSTI" SAZNAJU: Novi udar na Srbiju i Vučića - Hag nas prijavljuje Savetu bezbednosti UN zbog Radete i Jojića!

Novosti onlajn

16. 04. 2021. u 17:34

MEHANIZAM u Hagu prijaviće Srbiju Svetu bezbednosti UN zbog nesaradnje u slučaju radikala Vjerice Radete i Petra Jojića, saznaju "Novosti".

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Нови удар на Србију и Вучића - Хаг нас пријављује Савету безбедности УН због Радете и Јојића!

Foto: A.Stanković

Ovaj skandalozan potez tumači se kao novi pritisak zapadnih sila na našu zemlju, a očekuje se da će predsednik Aleksandar Vučić sutra podrobnije govoriti o tome. 

Naime, sudija Li Daćun tvrdi da je Srbija morala da izruči Jojića i Radetu. U njegovoj odluci piše da je statut Mehanizma (koji je nasledio predmete Haškog suda) iznad domaćeg zakonodavstva na koje se Srbija poziva kao prepreku za izručenje. Navodi da je nebitno to što se ističe spremnost da se radikalima sudi pred srpskim pravosuđem.

Radeta i Jojić optuženi su za nepoštovanja suda, odnosno, da su navodno zastrašivali, pretili i nudili mito svedocima u slučaju protiv predsednika SRS Vojislava Šešelja.

U junu 2018. turski sudija Ajdin Sefa Akaj odlučio je da se slučaj preda Srbiji i tada je ukinuo nalog za hapšenje Jojića i Radete koji je bio na snazi od 2015. godine. Na tu odluku tužilaštvo se žalilo i ona je ukinuta. Sudiji Akaju Savet bezbednosti nije produžio mandat u Mehanizmu, a na njegovo mesto u decembru 2018. godine je imenovan sudija Li Daćun.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Mapko

16.04.2021. 19:22

"Радета и Јојић оптужени су за непоштовања суда, односно, да су наводно застрашивали, претили" Kako se ja secam, tako je monstrum ratni zlocinac i islamisticki terorista Naser Oric preko svoje ljude zastrasivao svedoke, neki su ubijeni, takodje je to radio Haradinaj i nikom nista, srpske zrtve su uvredjene jel su zlocinci oslobodjeni.

Donald Mitrovic

16.04.2021. 20:48

Kakve su to budale iz Haga da teraju babe i djedove po Srbiji. Ako drugog posla nemaju, oni ce da ga izmisle. Sada mlate praznu slamu. Bojim se i mene ce sada traziti posle ovog komentara.

buki

17.04.2021. 02:14

Bar 90% Srba ne poštuje Haški tribunal, pa hoće li svima da nam sude u Hagu? Osim toga poštovanje nekog ili nečeg se ne može nametnuti silom, nego se zaslužuje, a kako poštovati nekog ko namerno uništava dokaze o vađenju organa Srbima i odaje imena zaštićenih svedoka, iako dobro znaju kako su završili svi svedoci u slučaju Haradinaj?

Bara

17.04.2021. 08:31

Zasto se nisu zalili ti radikali na odluku suda i ukudanje odluke.. Zakon Srbije je jasan i od njega ne smemo da odstupamo kao DOS i njihovi lopovi