SRPSKOJ LISTI JEDNO MINISTARSTVO: Skandalozan predlog ministara Aljbina Kurtija, Simić najavi žalbu

D. ZEČEVIĆ

22. 03. 2021. u 20:21

POSLE današnje konstitutivne sednice tzv. kosovske Skupštine otpočela je sednica posvećena formiranju nove Vlade na kojoj je mandatar, kandidat za kosovkog premijera Aljbin Kurti, predložio petnaest ministarstava od kojih je samo jedno namenio Srpskoj listi.

СРПСКОЈ ЛИСТИ ЈЕДНО МИНИСТАРСТВО: Скандалозан предлог министара Аљбина Куртија, Симић најави жалбу

Foto: Tanjug

Naime, posle iznetog ekspozea u kojem je istakao da se zalaže za dijalog sa Beogradom radi rešavanja otvorenih pitanja ali uz obavezno “priznavanje realnosti -nezavisnog Kosova” od strane Beograda, Kurti je pre glasanja u Skupštini, predstavio poslanicima sastav nove vlade. Prema Kurtijevom predogu potpredsednici nove kosovske Vlade bili bi Besnik Bisljimi, Emilja Redžepi i Donika Gervala, koja je i ministar spoljnih poslova.

Vlada bi imala 15 ministastarstava pri čemu bi ministar finansija bio Hekuran Murati, ministar pravde Aljbulena Hadžiu, ministar zdravlja Arben Vitia, tehnologije Arberie Nagavci, ministar kulture Hajrulah Keku, ministar lokalne uprave Eljbert Krasnići, ministar životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Ljiburn Alji, ministar poljoprivrede i šumarstva Faton Peci, ministar odbrane Armend Mehaj, ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečla, ministar industrije, preduzetništva i trgovine Rozeta Hajdari, ministar ekonomije Artane Rizvanoli, ministar za zajednice i povratak Goran Rakić, ministar regionalnog razvoja Fikrim Damka. Inače, od 15 ministara, osam su članovi Pokreta Samoopredeljenje.

Reagujući na Kurtijev predlog predstavnik Srpske liste, poslanik u kosovskoj skupštini Igor Simić rekao je da će se Srpska lista žaliti Ustavnom sudu jer im po zakonu pripadaju dva, a ne jedno ministarstvo, kao i da neće glasati za vladu Aljbina Kurtija.

- Prva prilika za delovanje i odmah ste prekršili Ustav. Dobro znate da Srpska lista ima pravo na dva ministarstva koja pripadaju nevećinskim zajednicama i to ne kao vaš ili bilo čiji poklon već kao nešto što su nam građani dali legalni i legitimno glasajući za Srpsku listu na izborima. To smo vam predočili na sastanku koji smo imali zajedno sa jedanaest potpisa poslanika što predstavlja večinu od polovine nevećinskih poslanika u ovoj sali - rekao je Simić reagujući na Kurtijev predlog o novim ministarstvima odnosno imenima budućih ministara koja je predložio mandatar Kurti.

Simić je pritom napomenuo da je ignorisanje prava i kršenje ustava loš početak za vladu koju Kurti planira da vodi.

- Ovo je istovremeno i loša poruka svim građanima i zbog ovakvog postupka Srpska lista neće podržati ovu vladu. Vi ste gospodine mandataru ovim poslali poruku da vam nije stalo do zakona, zaštite prava, demokratiji a što ste sve spomenuli u vašem ekspozeu. Drago mi je što su to mogli da čuju i predstavnici međunarodne zajednice, ali i čitava javnost, da bi znali kakvu vladu planirate da vodite. Srpska lista je dobila glasove građana kako bi se borili za njihova prava. To je naša obaveza i zato još jednom kažem nećemo podržati vaš predlog - poručio je Simić mandataru za sastav nove kosovske Vlade Aljbinu Kurtiju.

D. ZEČEVIĆ

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri