NASTAVLJA SE REPRESIJA NAD SRBIMA NA KOSMETU: Srpska lista i Kancelarija za KiM osudile određivanje pritvora Božidaru Dejanoviću

D. Zečević

14. 03. 2021. u 15:42

OSUĐUJUĆI odluku Odluku Osnovnog suda u Prištini da gradonačelniku srpske opštine Klokot Božidaru Dejanoviću, koji je uhapšen u petak odredi pritvor od 30 dana, Kancelarija za Kosovo i Metohiju ističe da je očiledno da institucije samouprave u Prištini nastavljaju represiju nad predstavnicima Srba na Kosovu i Metohiji i pokušavaju da ih montiranim procesima diskredituju.

НАСТАВЉА СЕ РЕПРЕСИЈА НАД СРБИМА НА КОСМЕТУ: Српска листа и Канцеларија за КиМ осудиле одређивање притвора Божидару Дејановићу

Foto: Printscreen

- Reč je o političkom progonu Dejanovića, koji za cilj ima pokušaj kriminalizacije političkih predstavnika Srba u pokrajini i bacanje ljage na veličanstvenu podršku Srpskoj listi za koju je na prethodnim izborima glasalo 96,14 odsto građana u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji - ističe se u saopštenju za javnost Kancelarije za KiM i dodaje da “nikakvi pokušaji pravljenja lažnih afera, niti politički spinovi iz Prištine, ne mogu ukaljati podršku i poverenje koje Srpska lista uživa među građanima”.

I dok Kancelarija za Kosovo i Metohiju zahteva od svih međunarodnih predstavnika da zaustave politički progon srpskih predstavnika i Srpska lista ocenjuje sramnom odluku kojom se produžava pritvor gradonačelniku opštine Klokot Božidaru Dejanoviću do trideset dana. Njegovo hapšnjenje i određivanje pritvora iz Srpske liste ocenjuju pritiskom na srpske političke predstavnike u trenucima kada se očekuje formiranje institucija u Prištini.

- Očigledna namera Prištine da putem pritisaka i ucena natera Srpsku listu na određene korake su neprihvatljivi i apsolutno štetni po međuetničke odnose, mir i stabilnost na Kosovu i Metohiji. Srpska lista poziva međunarodne predstavnike da spreče ove nezakonite poteze, maltretiranje nedužnih ljudi i pokušaje prekrajanja volje srpskog naroda iskazane na izborima. Uvažena gospodo vaša je dužnost da reagujete i zaštitite pravo, pravdu, istinu i demokratske vrednosti a ne da saučestvujete u ovim nelegalnim aktivnostima - ističu iz Srpske liste iz koje pozivaju građane da ostanu suzdržani.

- Kao što se sećate mi smo više puta ukazivali da će Priština učiniti sve da razbije naše jedinstvo i raznim provokacijama pokuša da destabilizuju prilike i zastraši srpske političke predstavnike, tako da nas ovi potezi ne iznenađuju. Najbolji odgovor na ovakve poteze albanskih lidera biće naše jedinstvo i sloga, na šta nikada nisu imali odgovor - ističe se u saopštenju za javnost Srpske liste povodom određivanja pritvora Božidaru Dejanoviću, gradonačelnkiku većinski Srpske opštine Klokot koji je uhapšen zbog navodnog ometanja odnosno kršenja biračke volje na nedavnim parlamentarnim izborima na Kosovu održanim 14. februara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024