OBEZBEĐENE DODATNE KOLIČINE: Vakcinu protiv gripa primilo rekordnih 400.000 ljudi

B.R.

29. 12. 2020. u 17:24

OBEZBEĐENE su dodatne količine vakcina protiv gripa i to trovalentna zaštita proizvođača Institut "Torlak" i uvozna četvorovalentna vakcina, koju mogu primiti i osobe starije od 65. godina, odnosno sve osobe starije od 6 meseci života.

ОБЕЗБЕЂЕНЕ ДОДАТНЕ КОЛИЧИНЕ: Вакцину против грипа примило рекордних 400.000 људи

Foto EPA

U Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" kažu da je ove sezone vakcinisano više od 400.000 osoba, što je rekordan broj, odnosno oko 100.000 osoba više nego prošle godine.

Na teritoriji naše zemlje, još nije laboratorijski potvrđen virus gripa, a iz "Batuta" sugerišu da vakcinaciju protiv gripa treba obaviti što pre, jer predstavlja najznačajniju meru prevencije ovog oboljenja, koja se sprovodi u cilju očuvanja zdravlja stanovništva, a istovremeno i sprečavanja širenja virusa u osetljivim kategorijama, porodici, kolektivu i populaciji.To se pre svega odnosi na osobe sa hroničnim poremećajima respiratornog i kardiovaskularnog sistema, osobe sa različitim metaboličkim poremećajima, uključujući šećernu bolest, gojaznost, bubrežnom disfunkcijom, hemoglobinopatijom, hroničnim neurološkim poremećajima, imunosupresijom (uključujući osobe sa HIV/AIDS, osobe sa funkcionalnom ili anatomskom asplenijom), primaoce transplantata.

Vakcinacija protiv gripa u domovima zdravlja sprovodi se uz poštovanje svih mera za sprečavanje prenošenja korona virusa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati