PROGNOZE PREVIŠE OPTIMISTIČNE: Izveštaj Fiskalnog saveta kaže da je realniji rast do četiri odsto BDP

B. Ca.

29. 12. 2020. u 09:31

NOVI izveštaj Fiskalnog saveta pokazuje da je prognoza privrednog rasta u Fiskalnoj strategiji previše optimistična, naročito u kratkom roku.

ПРОГНОЗЕ ПРЕВИШЕ ОПТИМИСТИЧНЕ: Извештај Фискалног савета каже да је реалнији раст до четири одсто БДП

Pavle Petrović / Foto Tanjug

Prema Strategiji za 2021. godinu sa projekcijama za naredne dve godine predviđa se postepeno vraćanje u ravnotežu javnih finansija. Planirano je da se fiskalni deficit sa 8,9 odsto BDP-a iz 2020. smanji za tri godine na jedan odsto BDP-a uz smanjenje javnog duga sa skoro 60 odsto na 56 odsto BDP-a.

U Fiskalnom savetu, kojim predsedava Pavle Petrović, ocenjuju da bi u vremenu povećane neizvesnosti Vlada trebalo da ima nešto oprezniji pristup u prognozama. Naročito je upitan, smatraju, rast BDP-a od šest odsto u 2021. koji je iznad očekivanja svih kredibilnih međunarodnih institucija. Osim toga, kažu, Strategijom se planira i veliko poboljšanje strukture budžeta tako što bi se smanjilo učešće državnih subvencija i plata u javnom sektoru u budžetskim rashodima, a povećalo učešće javnih investicija.

- Trenutno raspoloživi podaci ukazuju na to da bi odgovarajuća, dovoljno oprezna prognoza rasta BDP-a u 2021. bila tri do četiri odsto umesto šest procenata - piše u izveštaju. - Sistem zarada i zaposlenosti u javnom sektoru trenutno je neuređen, a Strategija ne daje gotovo nikakve elemente za najavljeno trajno uređenje ovog sistema.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!