PLATE POD KONTROLU: Fiskalni savet preporučuje mere za 2021. godinu

V. N.

09. 11. 2020. u 18:54

REBALANSOM ovogodišnjeg budžeta predviđen je rekordno visok deficit, veći za oko 40 odsto u odnosu na dosad najveće ostvarene deficite iz 2012. i 2014, tako da će njegovo oštro smanjenje u narednoj godini predstavljati veliki izazov, ocenjuje Fiskalni savet.

ПЛАТЕ ПОД КОНТРОЛУ: Фискални савет препоручује мере за 2021. годину

Članovi Fiskalnog saveta / Foto Tanjug

- Najvažnije sidro za fiskalnu stabilnost u 2021. je čvrsta kontrola plata u javnom sektoru - poručuje Fiskalni savet u oceni predloga rebalansa ovogodišnjeg budžeta i preporukama za fiskalnu politiku u narednoj godini.

- Kontrola zarada u javnom sektoru nije samo presudna za stabilizaciju javnih finansija u 2021, već je i ekonomski opravdana. Izdvajanja iz budžeta za plate trenutno su neodrživo visoka.

U 2021. svakako će, smatra Fiskalni savet, doći do smanjenja fiskalnog deficita, budući da se u narednoj godini ne očekuje, niti je moguć, novi paket antikriznih mera koji bi bio toliko izdašan kao u 2020. kada je koštao budžet 6,6 odsto BDP-a.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije