SLEDI OPORAVAK, ALI NE BAŠ BRZ: Ekonomski stručnjaci predviđaju rast BDP od 3-4 odsto

S. BULATOVIĆ

25. 12. 2020. u 13:00

SRBIJA bi ovu godinu mogla da završi sa padom privrede od 1,5 odsto, dok bi naredne godine njen oporavak mogao da dostigne od tri do četiri odsto.

СЛЕДИ ОПОРАВАК, АЛИ НЕ БАШ БРЗ: Економски стручњаци предвиђају раст БДП од 3-4 одсто

Foto. V. N.

Prognoze ekonomista okupljenih oko Fondacije za razvoj ekonomske nauke su nešto opreznije od Vladinih, koji slute da će se BDP u 2021. povećati čak šest odsto. Zato veruju i da će državnoj kasi nedostajati nešto više prihoda, prognoziraju deficit između četiri i pet odsto BDP, za razliku od budžeta u kome je upisan "minus" od tri odsto. Sve ove prognoze, poručuju ekonomisti, promenjive su, jer će nam sudbinu i u 2021. u dobroj meri "krojiti" korona. Samo država neće imati toliko sredstava da pomogne biznisu.

Nezaposlenost u Srbiji je u drugom kvartalu dostigla minimalne vrednosti, a sada iznosi oko devet odsto. FREN procenjeuje da će tokom naredne godine nekoliko desetina hiljada radnika ostati bez posla. Očekuju da će iznosi plate rasti svega dva do tri odsto, a penzije realno oko četiri odsto.

- Oporavak neće biti skokovit zbog gore finansijske performanse preduzeća - upozorava Milojko Arsić, profesor Ekonomskog fakulteta. - Doći će do rasta nezaposenosti i povećaće se procenat loših kredita, a i evropske privrede se neće tako brzo oporaviti. U okviru Vladinih projekcija precenjena su očekivanja u pogledu rasta investicija i lične potrošnje. Mislimo da će rast potrošnje biti vrlo skroman. Sada je stopa nezaposlenosti oko devet odsto i biće verovatno dodatano povećana.

Kako Arsić objašnjava, bez posla sada nije ostalo mnogo ljudi, jer se privrednici verovatno nadaju da kriza neće dugo trajati, a pokušavaju da zadrže kadar do koga nisu lako došli. Uticalo je i uslovljavanje državne pomoći. Naredne godine, međutim, biće stečaja i gubitka posla. Zato predviđaju i poreske prihode manje od budžetskog plana.

FREN procenjeuje da će tokom naredne godine nekoliko desetina hiljada radnika ostati bez posla

- U 2021. zaposlenost će se smanjiti za nekoliko desetina hiljada radnih mesta - veruje Arsić. - Mislimo na formalno zaposlene. Relativan pad zaposlenosti se očekuje u sektorima poput turističkih agencija, saobraćaja, a u većini će biti stagnacija. Rast je moguć u informacionim tehnologijama. Očekujemo deficit budžeta veći za jedan do dva procenta od plana i da će javni dug verovatno za koji procenat premašiti 60 odsto BDP. To neće pogubno uticati na privredu ukoliko se predvidi polako smanjenje već od 2022. godine. Dobro je što se predviđa rast javnih investicija, ali je neophodno da one budu selektivne, opravdane i da se dinar investcija pretvori u dinar kapitala.


 

CARINE NISU PALE

INTERESANTNO je da u ovom periodu od budžetskih prihoda carine ne beleže pad. Ekonomisti to tumače činjenicom da smo verovatno tokom pandemije povećali uvoz iz zemalja sa kojima nemamo sporazume o slobodnoj trgovini. Reč je o državama van Evropske unije. Pretpostavljaju da je to posledica uvoza lekova i medicinske opreme iz Kine.


 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)