KORONA IZBACILA VAN STROJA OPŠTINSKO RUKOVODSTVO: Vanredna situacija u Kuli, više od 500 zaraženih

Z. RAJIĆ

04. 12. 2020. u 18:46

KORONA je probila u zgradu SO Kula i izbacila van stroja skoro celokupno opštinsko rukovodstvo.

КОРОНА ИЗБАЦИЛА ВАН СТРОЈА ОПШТИНСКО РУКОВОДСТВО: Ванредна ситуација у Кули, више од 500 заражених

Foto: Z. R.

Kovidom su zaraženi predsednik Opštine, njegov zamenik i pomoćnici, sekretar SO i rukovodioci i službenici odeljenja OU.

Virus nije poštedeo ni menadžment ni radnike JKP u Kuli, Sivcu i Ruskom Krsturu, a uvukao se i u dve najveće fabrike u opštini.

U opštini, koja ima oko 43.000 stanovnika, juče je proglašena vanredna situacija, jer je broj inficiranih premašio 500. Dnevno se u kovid-ambulanti Doma zdravlja u Kuli pregleda oko 60 pacijenata, od kojih skoro svaki drugi bude pozitivan na kovid 19. Po broju obolelih, Kula se u Zapadnobačkom okrugu približila Gradu Somboru, iako on sa svojih 15 sela ima duplo više stanovnika.

Pacijenti se žale na dugo čekanje na pregled u kovid-ambulanti, zbog čega neki odustaju i odlaze na testiranje u privatne laboratorije. Direktor DZ dr Žarko Ševin napominje da kovid-ambulanta, čiji je rad predviđen od 9 do 17 časova, od 30. novembra, radi od 7 do 19 časova.

- Za tih 12 sati ili 720 minuta, svakom od 60 pacijenata posveti se 12 minuta - za uzimanje podataka, preglede pluća i ždrela, merenje kiseonika u krvi, uzimanje krvi za analizu i brisa iz nosa za brzi antigenski test i izdavanje izveštaja ili uputa za bolnicu.

Uz to, dešava se da za neke pacijente mora hitno da se uključi kiseonička terapija - naveo je dr Ševin.

On kaže da je čekanje neminovno i da izvestan broj pacijenata dolazi na pregled čak dva sata pre početka rada kovid-ambulante, a prioritet imaju bolesnici sa teškom kliničkom slikom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MEĐUNARODNI DAN ŽENA I DEVOJAKA U NAUCI: Prilika za promovisanje i priznavanje njihove uloge i značaja