PREMINULO JOŠ ŠESTORO: Epidemiološka situacija u Moravičkom okrugu

V.I.

04. 12. 2020. u 18:26

NA kovid odeljenjima čačanske bolnice trenutno je hospitalizovano 206 pacijenata, u respiratornom centru nalazi se 19 pacijenata, od kojih je 11 priključeno na respiratore. U ovoj zdravstvenoj ustanovi juče je registrovan rekordan broj prijema, 29, a u prijemno-trijažnoj ambulanti čačanske bolnice juče je bilo 223 pregleda.

ПРЕМИНУЛО ЈОШ ШЕСТОРО: Епидемиолошка ситуација у Моравичком округу

Foto: V.I.

U protekla 24 sata u čačanskoj bolnici preminulo je još šest osoba: tri iz Čačka, dve iz Lučana i jedna iz Ivanjice. U trećem talasu na teritoriji Moravičkog okruga do sada je život usled posledica inficiranja korona virusom, život izgubilo 80 građana.

Nakon pristiglih rezultata, pozitivnih slučajeva na korona virus bilo je u Čačku 119, Lučanima 36, Gornjem Milanovcu 51, koliko i u Ivanjici.

Broj prvih pregleda u kovid ambulantama je i dalje visok, ali je ipak počeo da pada, što je prvi pokazatelj da epidemija u Čačku polako počinje da jenjava. Ovo je rekao rukovodilac Radnog tima dr Mihailo Luković, napomenuvši da je u ambulantama Doma zdravlja bilo ukupno 556 pregleda, od čega su 239 bili prvi, a 317 kontrolni.

– Broj prvih pregleda, iako je i dalje veoma visok, smanjuje se u ambulantama Doma zdravlja. To je prvi pokazatelj da bi epidemija trebalo da krene silaznom putanjom. To ne znači da će ova priča biti brzo završena. Očekujemo da će oko Svetog Nikole biti vidni pad broja obolelih, a do Božića da epidemija utihne. Epidemija je u Čačku kasnije krenula u odnosu na okolne gradove, pa sada imamo ovakvu dinamiku. Stiče se utisak da je talas koji je bio posle Aranđelovdana počeo da pada. Analiziraće se da li je to druženje po slavama donelo malo više obolelih u momentu kada smo očekivali pad – rekao je dr Luković.

On je istakao da stanje u čačanskoj bolnici neće biti relaksirano pre polovine decembra.

– Do tada će biti pod pritiskom. Bolnica će tek da bude zasuta sa pacijentima iz Lučana i Ivanjice. U Gornjem Milanovcu su se dosta dobro organizovali. Pokazali su da umeju da se nose sa epidemijom. Nama bi značilo kada ne bismo imali pacijente iz Gornjeg Milanovca. Iz tog grada se u Čačak sada šalju samo pacijenti sa izuzetno teškom kliničkom slikom – naveo je čačanski infektolog.

Dr Luković je zaključio da je oko 25 odsto osoblja Doma zdravlja na bolovanju ili je angažovano u Plavoj hali, dok je u bolnici je oko 15 odsto ljudi van stroja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!