SEĆANJE NE BLEDI: Specijal magazina "Trener" u čast Boška Đokića

Novosti online

06. 08. 2020. u 15:07

СЕЋАЊЕ НЕ БЛЕДИ: Специјал магазина Тренер у част Бошка Ђокића

Foto: UKTS

UDRUŽENJE košarkaških trenera Srbije na poseban način evociraće uspomene na Boška Đokića, čoveka koji je u trenerskoj organizaciji i srpskoj košarci ostavio dubok trag.

Istaknuti trener, koji je u januaru 2019. preminuo u 66. godini, ostao je upamćen i kao košarkaški kolumnista, s obzirom da je svojevremeno diplomirao žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka. U svojim kolumnama pisao je o stanju u našoj košarci, bio je svojevrsni hroničar najznačajnijih košarkaških zbivanja. Uvek je bio britkog pera i nikada nije prezao da iskaže svoje mišljenje o dešavanjima pod obručima, ali i o svojim kolegama trenerima, ukaže na greške ili određene propuste.

Bio je dugogodišnji saradnik časopisa "Trener", a u čak 34 izdanja ovog sepcijalističkog magazina namenjenog košarkaškim trenerima objavljene su njegove kolumne. S obzirom na značaj tekstova koje je pisao, želje da se otrgnu od zaborava i time još jednom oda počast čoveku koji je mnogo toga dao magičnoj igri u Srbiji, njegove kolumne iz časopisa Trener biće objedinjene u svojevrsnu monografiju pod nazovom "Specijal magazina Trener" čiji će izdavač biti upravo Udruženje košarkaških trenera Srbije.

- Boško Đokić je imao neraskidive veze sa Udruženjem košarkaških trenera i časopisom "Trener". Dobitnik je specijalne plakete za doprinos razvoju našeg časopisa prilikom objavljivanja jubilarnog - 100. broja. Objavljivanje svoje poslednje kolumne za 101. broj nažalost nije doživeo - kaže Strahinja Vasiljević, generalni sekretar UKTS inicijator ideje za objavljivanje specijalnog magazina sa kolumnama Boška Đokića.

- Ova monografija biće prilika da se setimo Boška Đokića i još jednom podsetimo kakav je bio kao ličnost, jer se to moglo naslutiti i kroz njegove kolumne i specifičan stil pisanja i izražavanja. Kao trener i košarkaški radnik dao je mnogo, ne samo košarci nego i trenerskoj struci - rekao je Vasiljević i dodao:

- Bio je glavni trener Specijalističkog kampa koji je pokrenut 2009. godine u saradanji sa Košarkaškim savezom Srbije. Najtalentovaniji klinci u to vreme imali su priliku da uče i igrački se usavrašavaju uz legende poput Đorđevića, Danilovića, Paspalja, Divca, Bodiroge, Tomaševića i mnogih drugih koji su bili demonstratori, a sve pod Boškovom dirigentskom palicom. Na krilima uspešnosti te akcije, u saradnji sa KSS realizovana je još jedna akcija pod nazovom Edukativni treninzi mladih košarkaša u kojoj su se okupljala najtalentovanija deca iz svih regiona Srbije sa kojom se radilo na tehničko-taktičkom obučavanju i usavršavanju. Iz cele te ideje nastala je i knjiga nemerljive edukativne vrednosti za sve mlade i buduće trenere - zaključio je Vasiljević.

Specijal magazina Trener sa kolumnama Boška Đokića može se pronaći na sajtu Udruženja košarkaških trenera Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Dona

07.08.2020. 15:31

Nazalost, setite se vrhunskih trenera, kakav je, u svakom smislu bio Bosko. Trener koji je besprekorno vodio sve ekipe, bile one najviseg ili najnizeg ranga. Bio je pravi roditelj igracima I nije dozvolio, nikada, da mu kosarkaska mafija, kao sto su menadzeri, uprave klubova, naredjuju sta bi trebalo da radi I ko da igra. Zato je cesto bio u nemilosti I bez ikakvih primanja. Ponosni I nadasve vrhunski strucni trener, bio je izuzetno obrazovan I zaljubljenik u umetnost, pa je svojim igracima mogao da pruzi mnogo vise od igre na terenu. Vecna mu Slava!